ТОП 3 ПРЕДИМСТВА НА ОМЕГА – 3, МОЩНО ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНО СРЕДСТВО

ОМЕГА-3 МАСТНИТЕ КИСЕЛИНИ СА МНОГО ПОЛЕЗНИ ЗА НАШЕТО ТЯЛО И ОТ СЪЩЕСТВЕНО ЗНАЧЕНИЕ ЗА МНОГО ПРОЦЕСИ В ОРГАНИЗМА. ИСКАМЕ ДА ПРЕДСТАВИМ ПЪРВИТЕ 3 ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО НА ТЕЗИ ПОЛИНЕНАСИТЕНИ МАСТНИ КИСЕЛИНИ. ТЕЗИ ПОЛЗИ СА ПОДКРЕПЕНИ ОТ НАУКАТА И СА ДОБРЕ ПРОУЧЕНИ. ОМЕГА-3 СА ТОЛКОВА ВАЖНИ ГРАДИВНИ ЕЛЕМЕНТИ НА НАШЕТО ТЯЛО, ЧЕ СА НАПРАВЕНИ МНОГО ИЗСЛЕДВАНИЯ ВЪРХУ ТЯХ. МАЛКО ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА СА ПРОУЧЕНИ ТОЛКОВА ЗАДЪЛБОЧЕНО.

Ще се съсредоточим върху следните три ползи за здравето: Омега 3 като противовъзпалително средство. Въздействието му върху здравето на сърцето ни и защо е толкова важно по време на бременност. Така че, на който и етап от живота си да се намирате, има известна полза за Вас. Като приемате хранителна добавка Омега 3, може да сте сигурни, че тялото Ви винаги се захранва с това, от което се нуждае.

ПОЛЗА 1 – ОМЕГА 3 Е ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНО

Най-важното предимство на омега 3 мастните киселини са техните противовъзпалителни свойства. Това означава, че те поддържат нашата имунна система  в защита на нашето тяло срещу бактерии и вируси и му помагат да се предпази от инфекции. Възпалението е реакция на имунната ни система и естествен отговор на инфекции и увреждания на тялото ни. Следователно те са жизненоважни за нашето здраве. Когато обаче тези възпаления не свършат и станат хронични, те могат да причинят увреждане на тялото ни. Проучванията показват, че такова хронично възпаление може да допринесе за почти всяко хронично заболяване като сърдечно заболяване или рак. Имунната система е отговорна за стартирането и спирането на процеса на възпаление. Доказано е, че омега 3 мастните киселини са част от процеса на прекратяване на възпалението и могат също да играят роля в комуникацията и активирането на имунните клетки.

Но как те помагат за намаляване на възпалението? ( https://www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170823093831.htm )  Мастните киселини ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA), които са най-важните омега – 3 мастни киселини за хората, могат да намалят производството на молекули и вещества, които са свързани с възпаление, като възпалителни ейкозаноиди и цитокини например. Тези мастни киселини EPA и DHA са така наречените основни мазнини. Това означава, че тялото ни не може да ги произвежда само и ние разчитаме да ги консумираме чрез диетата си или с помощта на хранителни добавки. Рибеното масло или маслото от крил са такива добавки, които Ви дават ежедневен тласък на омега – 3 мастни киселини и помагат на тялото Ви да се представя най-добре и укрепва имунната Ви система.

Те също могат да помогнат срещу развитието или да намалят риска от получаване на автоимунно заболяване. Имунната система на някой с автоимунно заболяване  греши и атакува собствените клетки на тялото като чужди. Виден пример е диабет тип 1, при който имунната ни система атакува клетките на панкреаса, произвеждащи инсулин. Омега-3 е доказано, че е в състояние да се бори с тези заболявания и особено в млада възраст. Получаването на достатъчно от тези мастни киселини, е свързано с намален риск от тяхното получаване по-късно.

ПОЛЗА №2 – ОМЕГА 3 Е ПОЛЕЗНА ЗА СЪРЦЕТО ВИ

Друго много важно предимство на омега – 3 мастните киселини е тяхното положително влияние върху здравето на сърцето ни. Проучванията показват, че EPA и DHA могат да намалят нивата на триглицеридите в кръвта ни. Също така понижават кръвното налягане при хора, страдащи от високо кръвно налягане. Друго предимство е, че намаляват риска от развитие на неправилен сърдечен ритъм, така наречените аритмии ( https://medlineplus.gov/ency/article/001101.htm). Те също допринасят за предотвратяването на образуването на кръвни съсиреци и плака, като и двете могат да увеличат риска от инфаркт или инсулт. Приемането на достатъчни количества омега-3 мастни киселини е полезно за здравето на сърцето ни. Намалява рисковите фактори за сърдечни заболявания. Следователно добавките с омега-3 се предписват най-често за първична и вторична профилактика на различни сърдечно-съдови заболявания. ( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4153275/  )

Но как те намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания? Доказано е, че EPA и DHA имат способността да инхибират тромбоцитите или тромбоцитите, които са малки, безцветни клетъчни фрагменти, произведени от костния мозък. Те се носят в кръвта ни и спират или предотвратяват кървенето от раната чрез съсирване. Но ако имаме твърде много от този специфичен тип клетки, това може да доведе до съсирване на кръвта ни във вените. Това може да увеличи риска от инсулт или инфаркт. Плака ( https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/atherosclerosis#:~:text=Plaque%20is%20made%20up%20of,other%20parts%20of%20your%20body.) е вещество, съставено от мазнини, холестерол, калций и други вещества, намиращи се в кръвта ни. Постепенно, тази плака може да се натрупа върху стените на нашите артерии. Впоследствие се втвърди, ограничавайки тяхната пропускливост и гъвкавост. Това означава, че се създава повече налягане. По-малко богата на кислород кръв може да тече към нашите органи и рискът от забиване на кръвен съсирек в една от тези тесни части е по-висок. Увеличава рискът от инфаркт.

Тези мастни киселини обаче са не само важни по-късно в живота. Имат въздействие от момента, в който сме заченати и по-долу ще разгледаме защо омега-3 е толкова важен за неродените деца и бременните жени.

Полза № 3 – Омега 3 е важно хранително вещество за вашето неродено дете

Вече обяснихме, че EPA и DHA са двете омега-3 мастни киселини, които играят най-важната роля в нашите тела. Но те не само помагат на тялото ни с широк спектър от процеси, те са и важни градивни елементи на нашите клетки. DHA например е основен структурен компонент на ретината в очите и клетките на мозъка ни. Ето защо е много важно бременните жени да консумират достатъчно количество от тези мастни киселини, докато детето им се развива и расте. Недостатъчният прием на омега-3 може да доведе до проблеми със зрението и дори като възрастни, винаги трябва да се погрижим да осигурим на тялото си достатъчно EPA и DHA, тъй като това е свързано с намален риск от дегенерация на макулата, което е една от водещите причини за трайно увреждане на очите и слепота в света.

DHA също играе важна роля в нашия мозък. Той представлява 40% от полиненаситените мастни киселини в мозъка ни и достатъчният прием на омега-3 по време на бременност е свързан с когнитивни ползи за детето като по-висока интелигентност, по-добра комуникация и социални умения, както и намален риск от поведенчески проблеми и забавяне на развитието.

Тъй като основният източник на омега-3 за много бременни жени е рибата и морските дарове, може да е трудно да се поддържа обичайният им прием, тъй като се препоръчва те да консумират риба и морски дарове само няколко пъти седмично. Следователно висококачествената хранителна добавка може да ви бъде полезна, за да сте сигурни, че няма да пропуснете тези важни хранителни вещества, като същевременно останете здрави и спазвате диетичните си ограничения. В Омега 3 от Норвегия се гордеем, че използваме само висококачествени ресурси. Произвеждаме силно концентрирана и устойчива хранителна добавка. Отидете в ( https://nutriplace.eu/shop/), за да разгледате нашите продукти.

Заключение

Омега-3 мастните киселини наистина са силен всеобхватен продукт. Има разнообразни ползи за здравето както за тялото, така и за ума, както за млади, така и за възрастни хора. Първите три предимства са:

Противовъзпалителните му свойства, с които поддържа нашата имунна система и може да намали риска от автоимунни заболявания.

Въздействието върху здравето на сърцето и

Значението по време на бременност като градивен елемент на очите и мозъка ни.