Чаят от мента е популярна билкова напитка, която се използва в традиционната китайска медицина от векове. Най-често се консумира като студен чай, но може да се пие и горещ, или можете също да го комбинирате с други съставки, за да създадете ароматни напитки. Успокояващият вкус на мента го прави идеалната напитка за успокояване на изтощените нерви и за наслада по всяко време на деня. Ментата има много потенциални ползи за здравето, които ще разгледаме в тази статия. Освен това има няколко странични ефекти, които си струва да се отбележат. По-долу ще се заемем с нещата, които трябва да знаете.

Ползи за здравето на чай от мента

Чаят от мента често се консумира заради вкуса си, но има и няколко ползи за здравето

Ето научно подкрепените ползи от това растение:

Облекчава стомашните разстройства

Отпиването на ментов чай може да помогне за облекчаване на стомашни болки от лошо храносмилане, газове или диария. Като противовъзпалителна билка, тя може да намали болката и спазмите, причинени от раздразнени или пренапрегнати тъкани на храносмилателния тракт. Освен това може да ускори изпразването на храната от стомаха ви, което облекчава лошото храносмилане, както и гаденето от преяждане. 

Намалява риска от сърдечни заболявания

Изследванията показват, че съединенията, наречени полифеноли в чая от мента, могат да намалят възпалението в артериите. Това намалява риска от сърдечни заболявания, като предотвратява натрупването на плака в артериите.

Предпазва от рак

Доказано е, че антиоксидантите в чая от мента се борят срещу раковите клетки на черния дроб, яйчниците, гърдата, панкреаса, дебелото черво и кожата.

Повишава настроението

Чаят от мента има леки анти-тревожни ефекти без странични ефекти. Най-вероятно, защото съдържа линалоол, терпен, който осигурява успокояващо и релаксиращо усещане .

Намалява риска от диабет

Няколко предварителни проучвания показват, че мента може да помогне при лечението и превенцията на диабет, като подпомага регулирането на нивата на кръвната захар и инсулиновата чувствителност .

Подобрява симптомите на менопаузата

Ментата е била използвана исторически план като еменагог (агент за предизвикване на менструален поток), което означава, че може да помогне за регулиране на менструацията. Това е така, защото неговите противовъзпалителни свойства помагат за намаляване на мускулните и болезнените спазми на матката по време на менструация. Също така може да бъде ефективен за намаляване на горещи вълни, нощни изпотявания, промени в настроението, тревожност, депресия и липса на концентрация, свързани с менопаузата .

Помага за намаляване на болката при артрит

Изследванията показват, чепротивовъзпалителните съединения, открити в ментата, могат да намалят болките в ставите и мускулната скованост, свързани с артрит.

Повишава ефективността на упражненията

Чаят от мента може да помогне за подобряване на ефекта от упражненията. Увеличава изпотяването, подобрява усвояването на кислорода, ускорява сърдечната честота и намалява умората след тренировка.

Облекчава напрежението главоболие и мигрена

Едно предварително проучване показа, че прилагането на ментово масло върху челото и слепоочията помага за облекчаване на главоболието от напрежение. Друго изследване предполага, че може да намали болката и продължителността на мигрената, ако се приема преди главоболие или мигренозен пристъп.

Стимулира растежа на косата

За да ускорите растежа на косата, нанесете етерично масло от мента върху скалпа си, преди да изсушите косата си със сешоар. Това може да стимулира кръвообращението, което помага за предотвратяване на загубата на коса и ускорява растежа на нова коса . 

Помага за лечение на хълцане

Ако хълцате често, опитайте да пиете чай от мента . Действа чрез отпускане на мускула на диафрагмата, който се свива по време на епизод на хълцане, което в крайна сметка спира спазмите, които причиняват хълцане .

Потиска кашлица

Ментата се използва от хиляди години за лечение на кашлица и други респираторни проблеми. Неговият ментол може да изтръпне гърлото, което го прави отличен избор като естествено средство за потискане на кашлицата. 

Освежава дъха

Ментата е добър избор за освежаване на дъха. Това е така, защото съдържа ментол, който има антисептични и антибактериални свойства, които могат да убият микробите в устата и да намалят лошия дъх. 

Намалява отока и възпалението

Миорелаксиращите ефекти на мента я правят полезна като противовъзпалителна билка . Намалява отока, като намалява мускулните спазми или стягането в мускулите. Хората със запушени синуси от настинка или алергии също се възползват от това свойство.

Подобрява съня

Чаша чай от мента може да ви помогне да спите по-добре . Неговите леки успокоителни и болкоуспокояващи свойства успокояват ума и тялото, което улеснява заспиването и спането.

Подобрява концентрацията и фокуса

Ментата също има леки психически стимулиращи ефекти, което означава, че може да засили мозъчната активност и да подобри концентрацията и фокуса. Това е така, защото съдържа розмаринова киселина, съединение, открито в розмарина, което подобрява когнитивните функции.

Странични ефекти на чай от мента

Както при всички билки, ментовият чай може да причини странични ефекти при някои хора. Хората, които имат гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) и спазми на хранопровода, трябва да избягват да използват чай от мента или поне да се консултират с лекар, преди да го направят. Ако имате камъни в жлъчката, бъдете внимателни, тъй като те могат да предизвикат спазми на жлъчните пътища .

Ментолът в мента може да засегне черния дроб, особено ако имате вече съществуващо чернодробно заболяване или приемате други лекарства, които се обработват от същите ензимни пътища като черния дроб. Страничните ефекти включват гадене, повръщане, болки в стомаха, диария, замаяност, безпокойство и раздразнителност. Така че, пийте чай от мента само под лекарско наблюдение, за да избегнете потенциални странични ефекти .

Ако сте алергични към ментоли или растения , произвеждащи ментол , като мента, царевична мента и бреза, най-добре е да избягвате мента.

Маслото от мента също не се препоръчва по време на бременност или кърмене поради същата причина. Ментолът в мента може да предизвика контракции, което може да доведе до преждевременно раждане.

Обобщение

Чаят от мента е вкусно билково лекарство с потенциални ползи за здравето. Въпреки това, ползите от чая от мента са ограничени до леки здравословни проблеми и не работят като решение-чудо за отслабване. Ментата трябва да се използва само под лекарско наблюдение, особено ако имате съществуващи заболявания на черния дроб или жлъчния мехур. Маслото от мента не се препоръчва по време на бременност или кърмене поради същата причина.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ:

Тази статия е предназначена само за общи информационни цели и не разглежда отделни обстоятелства. Това не е заместител на професионални съвети или помощ и не трябва да се разчита на него при вземане на решения от какъвто и да е вид. Всяко действие, което предприемате спрямо информацията, представена в тази статия, е на ваш собствен риск и отговорност!

ИЗТОЧНИЦИ:
 1. Потенциал против остеоартрит на етеричните масла от мента и розмарин в наноемулсионна форма: поведенчески, биохимични и хистопатологични доказателства (2021, biomedcentral.com)
 2. Преглед на биоактивността и потенциалните ползи за здравето на чая от мента (Mentha piperita L.) (2006, wiley.com)
 3. Кръвна захар и стрес (nd, ucsf.edu)
 4. Сравняване на ефекта от ароматерапия с етерични масла от мента и лавандула върху умората на сърдечно-съдови пациенти: рандомизирано контролирано проучване (2021, hindawi.com)
 5. Сравняване на ефекта от ароматерапия с мента и лавандула върху качеството на съня на сърдечно болни: рандомизирано контролирано проучване (2020, biomedcentral.com)
 6. Ефект на ментовата есенция върху болката и тревожността, причинени от интравенозна катетеризация при сърдечни пациенти: рандомизирано контролирано проучване (2019, nih.gov)
 7. Етерични масла, техните терапевтични свойства и приложение в стоматологията: преглед (2015, nih.gov)
 8. Етеричните масла и техните пари като потенциални антибактериални агенти срещу патогени на дихателните пътища (2016, pubmed.gov)
 9. Оценка на ефикасността на мента по отношение на дисменорея в сравнение с мефенамова киселина: двойно засляпо рандомизирано кръстосано проучване (2016, nih.gov)
 10. Билкови лекарства за стомашно-чревни разстройства (2017, pubmed.gov)
 11. Интервенции за лечение на упорито и трудно лечимо хълцане при възрастни (2013, nih.gov)
 12. Полезен ли е ментовият чай? Плюсове и минуси, информация за храненето и още (2020, webmd.com)
 13. Модулиране на когнитивното представяне и настроение чрез аромати на мента и иланг-иланг (2008, pubmed.gov)
 14. Масло от мента при остро лечение на главоболие от тензионен тип (2016, springer.com)
 15. Маслото от мента насърчава растежа на косата без токсични признаци (2014, nih.gov)
 16. Ефектите на мента върху представянето на упражнения (2013, nih.gov)