• Какво е чай от лавандула?
 • Ползи за здравето на чая от лавандула
  • Подобрено качество на съня
  • Намалено чувство на тревожност и депресия
   • Проучване 1 (Целево население: възрастни хора)
   • Проучване 2: (Цел: жени след раждане)
  • Намалено възпаление
  • Намалени менструални спазми
 • Странични ефекти на чай от лавандула
  • Бременни жени
  • Хора, приемащи успокоителни
  • Хора с алергии
  • Хора, подложени на операция
 • Обобщение
  • ОПРОВЕРЖЕНИЕ:
  • ИЗТОЧНИЦИ:

Покажи Повече

Пиенето на чай е кулинарна традиция, която съществува от години сред много нации. Хората обичат да пият чай по всяко време на деня заради неговите успокояващи и релаксиращи ефекти. Един от основните видове чай, който бавно се превръща в любим, е чаят от лавандула. Независимо дали искате да го консумирате с любимото си лакомство или да го приготвяте като следобедна напитка, чаят от лавандула ще бъде освежаващ и успокояващ. Но освен освежаващите му елементи, можете да пиете този чай и заради неговите ползи за здравето. Най вероятно сте чували за различни възможни ползи за здравето от пиенето на този чай. Някои обаче са погрешни и не са научно подкрепени.Тук ще разгледаме научно подкрепени ползи от чая от лавандула.

Какво е чай от лавандула?

Това е билков чай, приготвен от цветята на растението лавандула, известно като  Lavandula angustifolia . Това растение произхожда от средиземноморските региони на Европа и Северна Америка.

Днес растението се култивира заради  ползите му за здравето в различни страни по света. 

Лавандулата се използва и за направата на продукти за грижа за тялото и козметика за кожата която използва нейните успокояващи ефекти ( 1 ).

Ползи за здравето на чая от лавандула

Има толкова много теории за ползите от пиенето на чай от лавандула . Но, за съжаление, науката не може да подкрепи повечето от тях. Сега ще обсъдим научно подкрепени ползи от чая от лавандула.Те включват:

Подобрено качество на съня

Има поверие, че пиенето на чаша чай от лавандула може да помогне за подобряване на качеството на съня. Проучване от 2015 г., проведено в Тайван сред осем жени след раждане с лошо качество на съня, определя ефекта от консумацията на чай от лавандула върху качеството на съня ( 2 ).

В рамките на времето за изследване, жените в експерименталната група е трябвало да изпиват една чаша чай от лавандула, докато контролната група получават само редовни грижи след раждането ( 2 ).

След две седмици изследователите оценяват ефектите от консумацията на чая върху качеството на съня на жените. Резултатите от проучването разкриват, че сладкият и релаксиращ аромат на чая помага на жените да се отпуснат и се свързва с по-добри модели на сън ( 2 ).

Намалено чувство на тревожност и депресия

Пиенето на чай от лавандула се свързва с ефективно намаляване на депресивните и тревожни чувства чрез стабилизиране и подобряване на настроението. Ще покажем две различни проучвания, чиято цел е да определят ефекта на чая от лавандула върху тревожността и депресията, но в различни възрастови групи. 

 • Проучване 1 (Целево население: възрастни хора)

През 2020 г. изследователи в здравеопазването са провели контролно проучване, за да определят ефекта от пиенето на чай от лавандула върху тревожността и депресията сред възрастните хора.  

Изследователите давали на възрастните субекти в експерименталната група по два грама чай от лавандула под формата на пакетчета два пъти на ден ( 5 ). Те правели това в продължение на две седмици, преди да анализират резултатите. 

След анализа на изследването, изследователите открили, че експерименталната група е имала намалени резултати за депресия и тревожност в тези две седмици ( 5 ). Проучването заключава, че чаят от лавандула може да се използва като допълнително лечение за намаляване на депресията и тревожността сред възрастните хора ( 5 ).

 • Проучване 2: (Цел: жени след раждане)

Това проучване от 2015 г. имало за цел да определи ефектите на чая от лавандула върху тревожност, депресия и умора сред наскоро раждали жени с лошо качество на съня ( 2 ). Като цяло се е установило, че ароматерапията за вдишване на лавандула има хипнотичен ефект, който помага за стабилизиране и подобряване на настроението на индивида ( 2 ).

В светлината на това се смята, че ароматерапията и пиенето на чай от лавандула води до положителни чувства сред раждалите жени и техните бебета. Ето защо от това проучване било любопитно да се разбере колко консумацията на чай от лавандула намалява тревожността, депресията и умората.

И така, общо осемдесет тайвански жени след раждане с лошо качество на съня получават по една чаша чай от лавандула дневно. Резултатите от проучването показват, че жените в експерименталната група съобщават за по-малко умора и депресия и се свързват повече с бебетата си ( 2 ).

И двете проучвания потвърждават, че консумацията на чай от лавандула може да намали нивата на депресия и тревожност. Въпреки това, изследователите призовават за внимателно използване на билковата терапия с чай от лавандула по време на грижите след раждането ( 2 ).

Намаляване на възпаления

Свързва се консумацията на чай и масло от лавандула с намаляване на възпаленията ( 1 ). Възпаленията са сложен биологичен процес, който е част от защитния механизъм на тялото ви ( 3 ). 

За щастие пиенето на чай от лавандула е свързано с облекчаване на възпаленията, характеризиращи се със зачервяване, болка, подуване ( 1 ). Въпреки това, не забравяйте да говорите с Вашия лекар, преди да започнете да пиете чай от лавандула за тази полза.

Намалени менструални спазми

Болезнените крампи са сред най-честите признаци на менструация сред жените по целия свят. Тези болезнени усещания се появяват в долната част на корема и долната част на гърба при жени с менструация ( 7 ).

Повечето жени обикновено изпитват първична дисменорея, която е болка, произтичаща само от менструация. Въпреки това значителен брой изпитват вторична дисменорея. Тази болка е резултат от менструация и други медицински проблеми като ендометриоза, фиброиди или възпалително заболяване на таза ( 7 ).

Менструалната болка често е придружена от други признаци и симптоми, включително гадене, повръщане, подуване на корема, запек, главоболие и болка в долната част на гърба и бедрата ( 7 ). Някои жени могат да понесат болката, докато други не. 

Професионалистите съветват такива жени да опитат домашни средства като топла вана, леки упражнения или пиене на напитки като чай от лавандула. Всичко това може да помогне за облекчаване на болката. 

Според проучване от 2016 г., проведено за определяне на ефекта на лавандулата върху първичната дисменорея, лавандулата може да помогне за облекчаване на менструалната болка ( 5 ). В допълнение, проучването разкрива, че лавандулата може да намали тежестта на болката при първична дисменорея чрез аромата си ( 5 ).

Експертите смятат, че освен като ароматерапия, може да се пие като чай и за предпочитане да го вдищва за малко, преди консумация. Въпреки това, изследователите казват, че са необходими повече проучване, за да се подкрепи това изследване.

Списъкът с ползите от чая от лавандула не спира до тук. Пиенето на този чай се свързва и с други ползи за здравето. Въпреки това, няма достатъчно доказателства, които да ги подкрепят за тези ползи, така че не забравяйте да се консултирате с професионалист, преди да вземете този чай за някое от изброените по-долу предимства ( 4 ):

 • Намалена умора.  Ранните изследвания признават, че пиенето на чай от лавандула или вдишването на лавандулово масло за почти двадесет минути два пъти дневно в продължение на един месец може да намали умората ( 4 ). Смята се, че хората, подложени на диализа за бъбречни заболявания, имат най-голяма полза. Необходими са обаче още висококачествени и актуални изследвания, за да се докаже това.
 • Намаляване на симптомите на менопаузата.  Съществува теория, че ароматът на чай от лавандула може да намали симптомите на менопаузата като горещи вълни. Това е само ако правите това в продължение на четири до дванадесет седмици ( 4 ). Все още липсва качествено изследване, което да обявява това за факт. 
 • Лечение на мигрена. Ранните изследвания също така разкриват, че пиенето на този чай или втриването на две или три капки масло от лавандула върху горната ви устна може да помогне при мигрена ( 4 ). Освен това има теория, че вдишването на пари от лавандула може също да помогне при гадене и мигрена, спирайки разпространението на мигрената ( 4 ). Въпреки това убеждение са необходими още доказателства, за да подкрепят напълно това твърдение.

Странични ефекти на чай от лавандула

Чаят от лавандула обикновено е безопасен за повечето възрастни, ако се консумира в умерени количества . Въпреки това, ако пиете твърде много от него, може да изпитате главоболие, запек и повишен апетит ( 4 ).

Може да имате други симптоми, включително затруднено дишане, дразнене на гърлото и кожен обрив, ако имате алергия към лавандула. Такива алергии са едни от страничните ефекти на чая от лавандула. Алергията може да се появи и ако сте алергични към подобни цъфтящи растения. Така че, има смисъл да говорите с Вашия лекар, преди да добавите тази напитка към диетата си.

Въпреки ползите за здравето, пиенето на чай от лавандула може да не е безопасно за всички. Отново имайте предвид, че въпреки че е свързано с горните ползи, са необходими повече висококачествени изследвания за по-категорични заключения. Проучванията показват, че тази напитка може да не е безопасна за следното:

 • Бременни жени

Няма известна вреда, която експертите могат да определят, която свързва пиенето на този чай с вредата по време на бременност. Въпреки това, тъй като не е проучен достатъчно, експертите не знаят ефектите му върху бременността ( 4 ). Така че е по-добре бременните жени да го избягват през цялата бременност.

 • Хора, приемащи успокоителни

Чаят от лавандула може да взаимодейства със успокоителни или лекарства, които причиняват сънливост. Може да възразите, че и двете помагат при съня; следователно не трябва да има вреда. 

Въпреки това има. Може да спите по-дълго от очакваното, когато чаят взаимодейства с успокоителни ( 4 ).  Най-добре е да уведомите Вашия лекар, ако приемате лекарства за сън. 

 • Хора с алергии

Чаят от лавандула не е безопасен за хора с алергии към лавандула или друго цъфтящо растение. Ако се консумира по погрешка, може да причини дразнене на гърлото или затруднено дишане.

 • Хора, подложени на операция

WebMD също така разкрива, че чаят от лавандула или неговите продукти като масло не са безопасни за хора, подложени на операция ( 4 ). Това е така, защото може да въздейства върху централната нервна система, когато се използва заедно с анестезия и други лекарства, приемани преди и след операцията ( 4 ).

Като знаете това, би било най-добре да говорите с Вашия лекар какво можете и какво не можете да ядете преди и след операцията. В повечето случаи ще бъдете помолени да спрете да пиете чай от лавандула или да използвате какъвто и да е продукт от лавандула поне две седмици преди планираната операция ( 4 ).

Заключение

Пиенето на чай от лавандула предлага уникален вкус и ароматен аромат, който допринася за ползите от него. Ползите от чая от лавандула включват подобрен сън и намаляване на възпалението при менструални спазми, тревожност и депресия. 

Смята се също, че намалява симптомите на менопаузата, мигрената и умората. Необходими са обаче повече изследвания, за да се обосноват тези теории. Не забравяйте да говорите с Вашия лекар преди да приемете този чай , особено ако сте бременна, подложена на операция или имате различни алергии.

ОПРОВЕРЖЕНИЕ:

Тази статия е предназначена само за общи информационни цели и не разглежда отделни обстоятелства. Това не е заместител на професионални съвети или помощ и не трябва да се разчита на нея при вземане на решения. Всяко действие, което предприемате спрямо информацията, представена в тази статия, е на ваш собствен риск и отговорност!

ИЗТОЧНИЦИ:

 1. Ефект на етеричното масло от лавандула (Lavandula angustifolia) върху остър възпалителен отговор (2018, ncbi.nlm.nih.gov)
 2. Ефекти на чая от лавандула върху умората, депресията и привързаността майка -бебе при постнатални жени с нарушен сън (2015, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov)
 3. Всичко, което трябва да знаете за възпалението (2020, medicalnewstoday.com)
 4. Лавандула (2021, webmd.com)
 5. Ефектът на ароматерапията с лавандула върху тежестта на болката при първична дисменорея: Тройно-сляпо рандомизирано клинично проучване (2016, ncbi.nlm.nih.gov)
 6. Ефектът на билковия чай от лавандула върху тревожността и депресията на възрастните хора: рандомизирано клинично проучване (2020 г., pubmed.ncbi.nlm.nih.gov)
 7. Какво да знаем за менструалните спазми (2020, medicalnewstoday.com)