КОЯ ОМЕГА-3 Е ПО-ДОБРА, ОТГЛЕЖДАНА ВЪВ ФЕРМА СЬОМГА ИЛИ ДИВА СЬОМГА?
СЬОМГА ИЛИ АНШОА, ОТГЛЕЖДАНИ В СТОПАНСТВА ИЛИ ДИВИ – КОЙ Е НАЙ-ДОБРИЯТ ЕСТЕСТВЕН ИЗТОЧНИК НА ОМЕГА-3? ВСИЧКИ ЗНАЕМ, ЧЕ ОМЕГА-3 СА НЕЗАМЕНИМИ МАСТНИ КИСЕЛИНИ, КОИТО СА ЖИЗНЕНОВАЖНИ ЗА НАШЕТО ЗДРАВЕ И БЛАГОПОЛУЧИЕ, НО ОТКЪДЕ ГИ ВЗЕМАМЕ И КОЙ Е НАЙ-ДОБРИЯТ ИЗТОЧНИК НА ОМЕГА-3?

Ние сме обсипани със статии за това как да се променим и как да бъдем най-доброто от себе си. Тук в Омега 3 от Норвегия искаме да ви придружим във вашето пътуване към най-здравословното ви Аз, но също така да насърчим критичното мислене с подкрепените от науката дискусии за храните и храненето. Не всичко, което четем от експертите, е вярно. Вземете примера на Times, който публикува статия ( https: // www.thetimes.co.uk/article/the-science-diet-your-guide-to-living-a-healthier-life-sqnkqnm2q ) с известен немски диетолог, където пише за ползите от омега-3 и какъв е най-добрият източник на омега-3 според него.

Въпреки че с цялото си сърце се съгласяваме, че „Омега-3 мастните киселини – EPA и DHA са много полезни за мозъчната функция и зрението.“ И че „Доказано е, че Омега-3 обуздава възпалението в хипокампуса, което означава, че може да забави процеса на стареене, като по този начин намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и други състояния, свързани с възрастта.“

Не сме съгласни с твърдението, че най-добрият източник на омега-3 е отглежданата сьомга „Сьомгата е един от най-богатите източници – особено отглежданата в стопанства, защото е по-тлъста от дивата (100 g отгледана в сьомга съдържа 15 g мазнина; 100 g дива сьомга има 1 g мазнини) “-не е вярно.

Разговаряхме с нашите топ учени по този въпрос и ще обясним защо източникът на вашата омега-3 е толкова важен и защо най-добрият ви избор не е „отглежданата във ферма сьомга “.

Нека започнем в началото, какво е омега-3 и защо се нуждаем от него?

ОСНОВИТЕ: КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ОМЕГА-3 И ЗАЩО ИМАМЕ НУЖДА ОТ ТЯХ?

Омега-3 са мазнини. Но добрият вид! Те са ненаситени мазнини, които са жизненоважни за нашето здраве и благополучие, но които не можем да произведем сами. Това ги прави така наречените незаменими мастни киселини, защото разчитаме на консумацията им чрез диетата си. Има няколко вида омега-3 мастни киселини, но ще започнем с двете най-важни: ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Тези двете изпълняват важни роли не само в нашия метаболизъм, но също така поддържат имунната ни система, здравето на мозъка и са полезни за сърцето ни и могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания https://www.healthline.com/nutrition/17-health-benefits-of-omega-3). Звучи твърде добре, за да е истина? .  Те са естествено противовъзпалително средство и дори могат да допринесат за регулиране на кръвното Ви налягане, сърдечния ритъм и нивата на холестерола. Така че е съвсем очевидно, че те са важни. Но откъде ги вземаме, ако тялото ни не може да ги произведе само?

И така, нека се върнем към въпроса кой е най-добрият източник на омега-3? Сега, когато знаем, че е по-ефективно да се консумират EPA и DHA директно, ще разгледаме само морските източници на тези две мазнини.

ДИВА СРЕЩУ ОТГЛЕДАНА СЬОМГА – КОЯ Е ПО-ДОБРА?

Мазните риби от студена вода като сьомгата отдавна са били наричани „източникът“ на омега-3 мастни киселини. Когато обаче  купувате риба, често виждате, че има и дива сьомга, и сьомга, отглеждана във ферми. Какво означава това и кой е по-добра за вас?

Като цяло отглежданата във ферма сьомга съдържа повече мазнини, но също така съдържа и повече омега-6, която е мастна киселина,  имаща отрицателно въздействие върху здравето ни, когато консумираме твърде много от нея. Като се има предвид това, по-здравословният избор е да купите дива сьомга, която има общо по-малко мазнини и далеч по-малко омега-6! Нека разгледаме това по-подробно:

Въпреки че са едни и същи вид риби, отглежданата в стопанства и дивата сьомга се различават значително по своите хранителни стойности поради храната, която ядат.

Отглежданата от ферма сьомга риба се поддържат в мрежести кошари в океана или кръгли басейни и изкуствено се хранят с  храна, направена от пилешка мазнина, рибено масло и ГМ мая, заедно с често даване на антибиотици за ускоряване на растежа им.

Дивата сьомга обаче живее свободно и яде, баракудина, крил и скариди, които й придават топлия червен цвят. Те ядат голямо разнообразие от морски животни, което влияе върху количеството омега-3 и омега-6, които тялото им съдържат.

НО КАКВО Е ОМЕГА-6?

Омега-6 са друг вид полиненаситени мастни киселини, точно като омега-3. Но те се различават по своята молекулярна структура. От своя страна това влияе върху въздействието и ефекта, който оказват върху нашето тяло. Те се намират в растителни масла, ядки и семена. Когато се консумират умерено, те могат да бъдат полезни за нашето сърце и цялостно благосъстояние. ( https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/expert-answers/omega-6/faq-20058172 ). Ако обаче балансът между омега-3 и омега-6 е изключен, това може да доведе до потенциални здравословни проблеми. Така че, докато се храним балансирано, няма нужда да се тревожим твърде много за това. Но истината е, че повечето хора, които консумират редовна храна, имат съотношение, което е извън баланса в полза на омега-6. Тук написахме цяла статия по тази тема ( https://norwayomega.com/blog/is-omega-6-good-or-bad-for-us/ ), ако искате да научите повече. Но нека просто да го обобщим и да кажем, че наистина не искате да ядете повече омега-6 мастни киселини, отколкото може би вече сте консумирали.

Отглежданата във ферма сьомга съдържа малко повече омега-3 от дивата сьомга, но съдържа шест пъти повече омега-6. Това се дължи на факта, че отглежданата във ферма сьомга често се храни и с неморски фураж от растителни компоненти които съдържат достатъчно количество омега-6 който след това се вгражда в тъканта на рибата, която ядем. Ето защо не сме съгласни с твърдението в статията в The Times, че отглежданата във ферма сьомга е най-добрият източник на омега-3 за вас.

Други фактори, разбира се,  цената, устойчивостта и екологичните проблеми. Както отглежданата в стопанства, така и дивата сьомга са изложени на замърсители на околната среда. Обикновено се смята, че тази експозиция е по-ниска за отглежданата във ферма сьомга, тъй като качеството на водата, където се държат техните кошари, се следи отблизо. Някои изследвания обаче установяват, че отглежданата във ферма сьомга е по-изложена на такива замърсители, отколкото дивите риби, така че заключението е неясно. Но тъй като отглежданата сьомга живее в непосредствена близост, тя е по-податлива на заболявания и се храни с антибиотици и лекарства, за да поддържа баланса си. Всички тези фактори оказват значително влияние върху качеството на рибата и трябва да сте наясно, когато решавате дали искате да купите отглеждана в стопанства или дива сьомга.

АНШОА ОТ ДИВА ВОДА СА НАШИЯТ НАЙ-ДОБЪР ИЗБОР

Ясно е, че дивата сьомга е по-добрият вариант от отглежданата риба. Но какво да кажем за други морски източници на омега-3? Наистина ли сьомгата е най-добрият вариант? Известни учени в морските масла, казват „Не“ и препоръчват: Аншоа.

Както бе споменато по-горе, отглежданата във ферми сьомга има средно по-голямо количество ненужни мазнини. Малко по-високо съдържание на омега-3 от дивата сьомга, тя също съдържа много повече омега-6.

Въпреки това, дивите аншоа, устойчиво произведени от  Омега 3 в Норвегия, предлагат най-богатия източник на съдържание на омега-3 и омега-6. Макар да съдържат малко по-малко мазнини от отглежданата сьомга, те съдържат повече омега-3 и по-малко омега-6! Те съдържат 2,8% омега-3 мастни киселини и с този голям брой лесно побеждават отглежданата в стопанства и дива сьомга. В същото време те съдържат само много малко омега-6 и следователно тяхното съотношение O3 / O6 е дори по-високо от дивата сьомга и най-доброто от тези три вида риби.

ДИВИ АНШОА, С КАКВО СЕ ХРАНЯТ? НАСКОРО ИЗЛЮПЕНИ РИБА И ПЛАНКТОН              

Така че, нека разгледаме още малко аншоа и защо те са толкова добър източник на омега-3. Те съдържат до 951 mg омега-3 на порция. В допълнение към обилните количества омега-3, те също съдържат витамин Ниацин (B3), калций и са добър източник на протеини, както и други важни витамини и минерали. Ниацинът е витамин, за който е доказано, че намалява нездравословните триглицериди и холестерола, и двете от които са рискови фактори за сърдечни заболявания. Това е водоразтворим микроелемент, който може да се използва и за лечение на други здравословни състояния като висок холестерол или кожни заболявания. Наистина е мощен многофункционален и когато консумирате  аншоа, получавате много повече от просто здравословна доза омега-3!

Ето защо ние използваме уловени диви аншоа , за да произведем нашата първокласна добавка с омега-3 рибено масло “ Омега 3 от Норвегия“.

НАШИЯТ УСЪВЪРШЕНСТВАН МЕТОД НА ДЕСТИЛАЦИЯ И ПЪЛНОЦЕННА ХРАНИТЕЛНА КУЛТУРА

Използваме усъвършенстван процес на дестилация и пречистване с общо 11 стъпки. С това постигаме ненадминато ниво, за нашата най-чиста и богата добавка Омега-3.  Висококачествените съставки са не просто част от нашето рибено масло, а важна част от скандинавската култура като цяло.

В Норвегия яденето на риба и други морски дарове е част от местната кухня. Това е толкова силна част от културата, че скандинавската диета, се счита за една от най-здравословните диети. Тя не е насочена към елиминиране на храни, а към ядене съзнателно и с фокус върху местни и висококачествени продукти. Това води до диета с ниско съдържание на захар и мазнини, но двойно повече фибри и морски дарове. Което означава и по-малко омега-6, който толкова често се среща в растителни масла и други преработени храни. 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ – КАКВО Е НАЙ-ДОБРОТО?

Омега-3 мастните киселини са от съществено значение за нашето здраве и благополучие. Има различни храни, които можем да консумираме, за да сме сигурни, че получаваме достатъчно ненаситени мазнини. Но противно на популярните вярвания, сьомгата (особено отглежданата  сьомга) не е най-добрият източник на EPA и DHA. Препоръчваме диви аншоа, малка, но мощна риба, естествено богата на протеини, витамини, минерали и омега-3 мастни киселини. Докато отглежданата в ферма сьомга съдържа повече мазнини от дивата сьомга, тя също така съдържа повече омега-6 мастни киселини. Те имат отрицателно въздействие върху тялото ни, ако консумираме твърде много от тях и съотношението с омега-3 е извън баланса. Дивите аншоа са най-добрият избор с висок процент на омега-3 и доброто съотношение към омега-6. Те са препоръчителният ни източник за висококачествени добавки с омега-3 рибено масло.

Висококачествената омега-3 добавка предлага формулирано и специфично количество омега-3, което помага да се управлява необходимото количество за дневния Ви прием. Моля, разгледайте нашия онлайн магазин https://nutriplace.eu

ИЗТОЧНИЦИ 

https://www.healthline.com/nutrition/wild-vs-farmed-salmon#nutrition

Fish Faceoff: Wild Salmon vs. Farmed Salmon

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322847#differences
https://www.vitalchoice.com/article/wild-vs-farmed-salmon-nutrition
https://www.healthline.com/nutrition/12-omega-3-rich-foods

Подобни статии