ОМЕГА-3 И ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО НА ДЕЦАТА

СЪДЪРЖАНИЕ

 • Какво е омега-3 и защо детето ви се нуждае от него
 • Ползи за здравето
 • Колко да дадете на детето си
 • Заключение

Не сте сигурни дали детето ви се нуждае от омега-3 добавки и дали те са безопасни за приемане? В тази статия искаме да ви разкажем всичко, което трябва да знаете за даването на детето на добавки с омега-3, защо трябва да ги приема и колко е препоръчителното дневно количество.

КАКВО Е ОМЕГА-3 И ЗАЩО ДЕТЕТО ВИ СЕ НУЖДАЕ ОТ НЕГО?

Омега-3 мастните киселини са специфичен вид мазнини, които са от съществено значение за нашето здраве или благополучие. Най-важните са ейкозапентаеновата киселина (EPA) и докозахексаеновата киселина (DHA). Тези две дълговерижни мастни киселини спомагат за растежа и развитието и са свързани с различни ползи за здравето . EPA и DHA са основни мазнини, което означава, че тялото ни не може да ги произвежда само, но ние разчитаме на консумацията им чрез храната. EPA и DHA се срещат в различни морски дарове и риби, особено в мазни студеноводни риби като сьомга или аншоа

.

http://Nutriplace.eu

ЗАЩО ДА ПРИЕМАТЕ ДОБАВКА С РИБЕНО МАСЛО ИЛИ МАСЛО ОТ КРИЛ

Но реалността е, че повечето възрастни и деца не консумират достатъчно количество морски дарове или други храни с големи количества омега-3 мастни киселини, за да достигнат препоръчителната дневна доза! А проучвания от САЩ  , които изследвали хранителните приеми от деца до възрастни хора в периода 2003-2014, показва, че всички демографски групи са имали пропуски в омега-3.

Вариант за лесно увеличаване на приема на омега-3 е да започнете да приемате висококачествена добавка от рибено масло или масло от крил, които съдържат EPA и DHA във високи концентрации.

Що се отнася до децата, те също могат да приемат добавки всеки ден, което може да им донесе много ползи за здравето. Редовният прием на омега-3 е важен още преди раждането им, тъй като тези мазнини са важни за развитието на плода , мозъчната функция, здравето на сърцето и имунната ни система.

Ето защо е важно бременните жени също да обмислят приема на добавка омега-3 по време на бременност и по-късно по време на кърмене.

ЗАЩО ДЕТЕТО ВИ СЕ НУЖДАЕ ОТ ОМЕГА-3

След като вече знаете какво представляват омега-3 мастните киселини, разбирате защо детето ви се нуждае от тях: Те са от съществено значение за нормалното функциониране на мозъка ни и го поддържат здрав. EPA и DHA са важни за правилното развитие на централната нервна и сърдечно-съдовата системи и също са важни за функцията на очите.

Над 60% от мозъка ни е направен от мазнини, от 10 до 15% от които са DHA, една от двете омега-3 мастни киселини, които споменахме по-горе. DHA е важен градивен елемент на клетъчните мембрани на нашите мозъчни клетки, което означава, че може да повлияе на мембранната течливост на клетките и комуникацията между клетките . Следователно, в ролята си на невротрансмитери, омега-3 мастните киселини могат също да повлияят на някои психологически поведенчески състояния.

КОГА ДЕТЕТО ВИ СЕ НУЖДАЕ ОТ ОМЕГА-3

Мозъкът преминава през най-големия си растеж от времето между раждането до втората година от живота. Но развитието не спира дотук, а продължава през детството и юношеството .

Така че приемът на DHA е особено важен по време на бременност, когато мозъкът се формира за първи път, и през ранните етапи на детството. Това е, когато DHA влияе върху функцията и развитието на мозъка и очите. Проучванията показват, че омега-3 също може да бъде от полза за имунната система и предпазва от развитие на алергии в ранна детска възраст.

Добавките с Омега-3 са безопасни за всяка възраст, но винаги трябва да се консултирате с медицински специалист, преди да започнете да приемате добавки или преди да дадете такива на децата си.

Докато основното неврологично развитие се случва през първите няколко години от живота, има и други ползи за здравето от приема на омега-3 добавки и през учебните години, например. Нека ги разгледаме по-подробно.

ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО

Както споменахме по-горе, омега-3 мастните киселини играят важна роля в развитието на мозъка и функциите на мозъка, особено в ученето и паметта. Предполага се, че увеличаването на приема на омега-3 може да подобри представянето в училище .

И така, ето кратък списък на някои ползи за здравето на добавките омега-3 за вашето дете:

ПОМАГА ЗА ПО-ДОБЪР СЪН

Проучване показа, че приемането на омега-3 мастни киселини може да намали прекъсванията на съня и дори да увеличи общата продължителност на съня всяка вечер. Част от това може да се дължи на ефекта на омега-3 върху кръвното налягане, тъй като това проучване също заключава , че рискът от проблеми със съня може да е свързан с ниско кръвно налягане при децата.

МОЖЕ ДА ОБЛЕКЧИ СИМПТОМИТЕ НА АСТМА

Децата, страдащи от астма, могат да получат болка в гърдите, затруднено дишане, кашлица и хрипове. Има няколко проучвания, показващи възможно положително въздействие на ежедневните добавки с рибено масло върху различни симптоми.

Някои проучвания също показват, че съществува възможна връзка между омега-3 мастните киселини и намаления общ риск от астма при деца.

МОЖЕ ДА НАМАЛИ СИМПТОМИТЕ НА ADHD

Децата с разстройство с хиперактивност с дефицит на вниманието (ADHD) могат да се възползват още повече от приема на омега-3 добавки. Някои изследвания показват, че тези видове добавки могат да помогнат за намаляване на симптомите на ADHD . 

Доказано е, че ежедневният прием на омега-3 мастни киселини има положителен ефект върху паметта, вниманието, ученето, импулсивността и хиперактивността, като всички са засегнати от ADHD. Преглед на 52 проучвания  установява, че диетичните модификации и ежедневното добавяне консумиране рибено масло са две от най-обещаващите техники за намаляване на някои симптоми на ADHD при деца

ЗДРАВЕ И РАЗВИТИЕ НА МОЗЪКА

Правят се все повече изследвания за ефектите на омега-3 мастните киселини върху мозъка на кърмачета и деца. Някои от тези проучвания предполагат, че EPA и DHA могат да подобрят мозъчните функции като обучение, памет и мозъчно развитие при деца.

DHA е доминиращият омега-3 в мозъка и е основен компонент на клетъчната мембрана на нашите мозъчни клетки. Следователно неговото присъствие или отсъствие влияе върху различни неврологични пътища и процеси . Консумацията на DHA може да подобри когнитивната ефективност, паметта и скоростта на изпълнение на когнитивните задачи.

КОЛКО ДА СЕ ВЗЕМЕ

Препоръчителният дневен прием на EPA и DHA зависи от няколко различни фактора. Неща като възраст, пол и телесно тегло могат да определят от колко омега-3 се нуждае вашето дете всеки ден.

Световната здравна организация   препоръчва следните суми на комбинирани EPA и DHA на ден

 • На възраст от 6 до 24 месеца: 10 до 12 mg DHA на kg телесно тегло
 • На възраст от 2 до 4 години: 100 до 150 mg комбинирани EPA и DHA на ден
 • На възраст от 4 до 6 години: 150 до 200 mg комбинирани EPA и DHA на ден
 • На възраст от 6 до 10 години: 200 до 250 mg комбинирани EPA и DHA на ден
 • На възраст от 10 до 18 години: 250 до 2000 mg комбинирани EPA и DHA на ден

От колко капсули или мл добавка се нуждае вашето дете ще зависи от концентрацията и качеството на добавката. Това, че капсулата съдържа 50 mg рибено масло, не означава, че съдържа 50 mg EPA и DHA. Важно е да прочетете малкия шрифт и да проверите за концентрацията на EPA и DHA в добавката. Това ще ви помогне да изчислите действителното количество комбинирани EPA и DHA, което съдържа една капсула.

ИМА ЛИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ?

Страничните ефекти от ежедневното приемане на рибено масло или крил капсули са минимални. Освен ако не сте алергични към риба или морски дарове, в този случай тези добавки могат да причинят алергична реакция.

Някои потенциални странични ефекти от приемането на морски добавки с омега-3 обикновено са леки. Могат да включват лош дъх, неприятен послевкус, главоболие и киселини, разстроен стомах, диария или гадене.

Не забравяйте да се придържате към препоръчителната доза, за да намалите риска от странични ефекти. Можете да започнете с по-ниска доза и постепенно да я увеличавате, за да изградите толерантност.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Омега-3 добавки като рибено масло и масло от крил имат много ползи за здравето на дете ви. Независимо от възрастта му!

Някои от най-известните ползи за здравето са:

 • Може да подобри съня
 • Може да намали симптомите на астма
 • Може да успокои симптомите на ADHD
 • Подпомага здравословното развитие на мозъка

Дневната доза, която вашето дете може да приеме, зависи от няколко различни фактора. Струва да се консултирате със здравен специалист, преди да купите добавки.

Но независимо от количеството капсули, които детето ви може да приеме, ще започнете да забелязвате ползите след няколко месеца прием. Последователността е от ключово значение!

В нашия магазин можете да намерите голямо разнообразие от висококачествени рибено масло. Продукти от крил, както в отделни торбички, така и във висококачествени контейнери за по добро съхранение!

Подобни статии