КОЛКО ВРЕМЕ ОТНЕМА НА ОМЕГА 3 ДА ЗАПОЧНЕ ДА РАБОТИ?

СЪДЪРЖАНИЕ

  • Симптоми на дефицит на омега-3
  • Колко време отнема на омега-3 за да заработи
  • Как и кога да приемате добавката
  • Заключение

И така, току-що сте започнали да приемате добавки с омега-3, но все още не виждате разлика? В тази статия искаме да обясним колко време отнема на мастните киселини да влязат в сила в тялото ви. Какво е важно да имате предвид, когато приемате рибено масло, за да получите максимална полза.

КАКВО СЕ СЛУЧВА, АКО ИМАТЕ ДЕФИЦИТ НА ОМЕГА 3

Защо трябва да приемате омега-3 добавки? Има дълъг списък на ползите за здравето, свързани с приема на омега-3 добавки под формата на крил масло или капсули рибено масло. Тези капсули съдържат незаменимите мастни киселини EPA и DHA, които вършат чудеса в тялото ви и могат например да подобрят здравето на сърцето ви, да помогнат на съсредоточаването ви и да допринесат за предотвратяване на възпаления. Особено за бременни жени и спортисти , има много ползи от редовното приемане на омега-3 добавки.

EPA и DHA са важни градивни елементи на нашите клетъчни мембрани, което ги прави решаваща част от много процеси в нашите тела. Те оказват влияние върху стабилността на нашите клетки, което в случая на кожни клетки може да повлияе на външния вид на кожата ви. Доказано е, че е от съществено значение за правилното функциониране на нашата имунна система.

ПРИЗНАЦИ НА ДЕФИЦИТ НА ОМЕГА-3

Признаците на дефицит на омега-3 могат да варират и варират от сухи и чупливи нокти, коса и кожа, до по-ниски нива на концентрация, както и повече промени в настроението. Дори по-висок риск от сърдечни заболявания .

EPA и DHA се наричат незаменими мастни киселини , тъй като тялото ни не може да ги произвежда сами, но разчитаме на консумацията им чрез външни източници. Или под формата на растителна омега-3 ALA, или директно като EPA и DHA от риба или други морски дарове

КАК ДА УВЕЛИЧИТЕ ПРИЕМА НА ОМЕГА-3

Както споменахме по-горе, EPA и DHA естествено се срещат в морски дарове и особено в мазни риби, които живеят в студена вода, като сьомга, аншоа или скумрия. Тези видове риби съдържат високи нива на EPA и DHA и са много здравословни за вас. Въпреки това може да не ви е лесно да консумирате прясно риба редовно, така че приемането на хранителна добавка с омега-3 може да бъде добра алтернатива. Налични са както капсули с рибено масло, така и с масло от крил. Съдържат EPA и DHA (ако това е висококачествен продукт, като добавките от Омега 3 от Норвегия!)

Така че, най-лесният начин да увеличите приема на омега-3 е да започнете да приемате омега-3 добавка всеки ден! Но внимавайте, че ефектите няма да са мигновени. И ето защо.

КОЛКО ВРЕМЕ ОТНЕМА ДА РАБОТИ

Въпреки че отнема само три до четири часа, докато омега-3 мастните киселини достигнат кръвта ви след приема на добавката ви, дълготрайните ефекти могат да отнемат повече време. Това е така, защото мастните киселини първо насищат кръвта ви, преди да започнат бавно да се натрупват в тъканите ви, където те са особено необходими. В рамките на 24 часа DHA и EPA насищат мембраните на червените кръвни клетки, които след това ги преместват около тялото ви и до местата, които имат най-голяма нужда от тях, като мозъка и сърцето ви.

Колко време им отнема да започнат да работят, също зависи от концентрацията на EPA и DHA в рибеното масло или масло от крил и цялостното качество на вашата добавка.

Може да отнеме до един месец, за да се достигнат оптимални нива на EPA и DHA в кръвта ви. В мозъка и сърцето може да отнеме до 3 месеца, докато мастните киселини се наситят повече . За други симптоми като промени в настроението или болка, може да отнеме до 6 месеца, преди да имат ефект.

Така че приемането на омега-3 добавки не е бързо решение, а дългосрочно решение. Препоръчваме комбинацията със здраволовен начин на живот, когато започнете да интегрирате омега-3 във вашата диета.

КОЛКО ДА СЕ ПРИЕМА

Колко омега-3 трябва да приемате, зависи много от вашето тяло, начин на живот и нужди. Някои хора, като олимпийския гребец Барнабе Деларце , посланик  на Омега 3 на Норвегия, приемат до 14 капсули рибено масло и масло от крил на ден. Той тренира много часове на ден и тялото му има голяма нужда от омега-3 мастни киселини, потдържащи неговата тренировка.

Препоръките на различни масови здравни организации варират между 250 и 500 mg комбинирани EPA и DHA на ден за здрав възрастен.

Това е много важно. Проверете концентрацията на мастните киселини EPA и DHA във вашата добавка. Само това ще определи колко от тези основни мазнини всъщност ще погълнете, когато приемате капсулите. Най-добрите добавки с рибено масло съдържат високи концентрации на EPA и DHA в естествената им форма на триглицериди. Това ги прави по-лесни за усвояване в тялото ни!

ОМЕГА-3 ЗА СПЕЦИФИЧНИ ЗДРАВОСЛОВНИ СЪСТОЯНИЯ

Някои здравословни състояния показват обещаващи резултати в отговор на добавките с омега-3. Хората, страдащи от коронарна болест на сърцето или които са изложени на риск от инфаркти, биха могли да се възползват от приемането на до 1000 mg комбинирани EPA и DHA ежедневно. Докато при други състояния те препоръчват 2000 до 4000 mg на ден.

Ако приемате омега-3 добавки, които да ви помогнат на кожата или косата, ефектът може да отнеме до дванадесет седмици. Проучване показва, че жените, приемали омега-3 ежедневно под формата на ленено масло, са имали 39% увеличение на хидратацията на кожата след три месеца. Кожата също беше по-малко чувствителна и по-гладка от тази на членовете на плацебо групата.

КОГА ДА ГО ПРИЕМАТЕ

За да може тялото ви да усвои правилно добавката омега-3, тя трябва да се приема заедно с мазна храна. Това е важно, тъй като тялото ни се нуждае от допълнителни мазнини, за да освободи правилните ензими, които ще разграждат и абсорбират мастните киселини.

Ето защо може да не е най-добрият вариант да приемате добавката със закуската си, когато хората обикновено ядат различна от мазната храна. Сега, когато знаем, че добавката омега-3 не показва полезните си ефекти веднага, важно е да бъдете последователни. Трябва да я приемате за период от поне три месеца, за да видите резултатите. Най-добрият начин да се придържате към приемането на вашата добавка всеки ден е да я превърнете в навик. Работи най-добре, ако я интегрирате в рутина, която вече имате. Това служи като така наречената „котва за навици“ и ви помага да запомните да приемате капсулите си.

В тази статия писахме по-подробно и кога, как и колко омега-3 трябва да приемате. Основната идея  е, че може да е полезно да го вземете преди лягане и заедно с по-обилно хранене. Това е така, защото са необходими допълнителни мазнини, за да се стимулира отделянето на ензимите , абсорбиращи омега-3 мастните киселини. Най-важното обаче е да приемате добавката редовно, в идеалния случай по едно и също време всеки ден.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Може да отнеме до 6 седмици, докато забележите първите ползи от омега-3 в тялото и настроението си. Важно е да приемате добавките редовно, в точното количество и да го приемате по едно и също време всеки ден.

Ето основните изводи от тази статия

  • Бъдете търпеливи, може да отнеме от 6 седмици до 6 месеца, докато добавката покаже пълното си въздействие
  • Вземете добавката по едно и също време всеки ден
  • Вземете добавката заедно с мазна храна за по-добро усвояване
  • Опитайте се да намалите приема на омега-6

Ако искате да научите повече за омега-3, разгледайте нашия блог и разгледайте нашия магазин, за да откриете нашата гама от висококачествени добавки с рибено масло и масло от крил.

Подобни статии