разлики между EPA и DPA, Омега 3 от Норвегия

СЪДЪРЖАНИЕ

 • Трите основни омега-3 мастни киселини
 • Разликите между EPA и DHA
 • Общите ползи за здравето на EPA и DHA
 • Заключение

Омега-3 мастните киселини са сред най-популярните хранителни добавки. Те обикновено се продават под формата на рибено масло или масло от крил и имат много ползи за здравето на вашето тяло и ум.

Но какви са EPA и DHA, за които всички говорят? И какво общо имат те с омега-3? Настоящата статия обяснява  всичко, което трябва да знаете за разликите между EPA и DHA и ползите им за здравето.

КАКВИ СА РАЗЛИЧНИТЕ ОМЕГА-3 МАСТНИ КИСЕЛИНИ?

Омега-3 мастните киселини са специфичен вид мазнини, които имат много ползи за здравето на вашето тяло и ум! Те са част от нашата клетъчна мембрана и са от съществено значение за нашето тяло. Тъй като те не се  произвеждаме от нашия метаболизъм, ние  трябва да ги консумираме чрез храна или добавки като рибено масло или масло от крил.

Тези мазнини имат някои специални свойства, които влияят върху здравето на сърцето, очите, мозъка и кожата . Те също имат някои допълнителни предимства за спортисти и всеки, който е физически активен.

Трите основни омега-3 мастни киселини са ALA, EPA и DHA. Тези съкращения означават:

 • ейкозапентаенова киселина (EPA)
 • докозахексаенова киселина (DHA)
 • алфа-линоленова киселина (ALA)

ОМЕГА-3 МАСТНИТЕ КИСЕЛИНИ СА ПОЛЕЗНИ ЗА ВАШЕТО ТЯЛО И УМ

Омега-3 мастните киселини са важна съставна част на нашите клетъчни мембрани и са жизненоважни за други функции на тялото и ума. Те  влияят на сърцето, кръвоносните съдове, белите дробове, имунната система и мрежата от жлези , произвеждащи хормони , ендокринната система.

РАСТИТЕЛНИ ОМЕГА-3 МАСТНИ КИСЕЛИНИ

ALA е единствената растителна омега-3 мастна киселина от трите, посочени по-горе. Естествено се среща в растения като например специфични видове водорасли, например Алгае. Други източници на храна са растителни масла като масло от ленено семе, соя или рапица.

ALA е незаменима мастна киселина, което означава, че тялото ни не може да я произвежда  сама и трябва да я набавим от храната, която ядем. Нашето тяло може да преобразува някои ALA в EPA и DHA, но само в много малки количества. Ето защо консумацията на EPA и DHA директно чрез храна или хранителни добавки като рибено масло или масло от крил може да бъде по-практичен и лесен начин да увеличите приема на омега-3.

ОМЕГА-3 МАСТНИ КИСЕЛИНИ НА МОРСКА ОСНОВА

EPA и DHA естествено се срещат в мазни студеноводни риби като сьомга, скумрия или аншоа. Те присъстват и в малките ракообразни, наречени крил, които могат да бъдат преработени в масло от крил.

Повечето хранителни добавки с омега-3 се наричат ​​или рибено масло, или масло от крил, в зависимост от това откъде идват мастните киселини.

РАЗЛИКИ МЕЖДУ EPA И DHA

Сега, когато разбирате различните съкращения за омега-3 мастните киселини, нека разгледаме различните ползи от EPA и DHA. Те са важни компоненти на добавките от рибено масло и масло от крил.

Докато и двете  EPA и DHA имат много ползи за здравето, всяка от тях има уникални свойства, които се отнасят до различни аспекти на здравето. Те са така наречените биоактивни компоненти на добавките от рибено масло или масло от крил, което означава, че имат ефект върху нашия организъм, тъкани и клетки.

Можем грубо да разделим ефектите им  за DHA (от врата нагоре)  и за EPA (врата надолу).

СТРУКТУРА

EPA и DHA са много сходни, но се различават леко в молекулярната си структура. Това означава, че начинът, по който атомите им са подредени, не е същият. Това може да изглежда като малко нещо, но това всъщност напълно променя начина, по който молекулите реагират с и в нашето тяло!

DHA е малко по -дълъг и заема повече място поради своята допълнителна двойна връзка. EPA е по -малък и има различна конфигурация, която е по -подобна на други вещества в нашето тяло, за които ще говорим по -долу.

Източник на изображението

ПОЛЗИТЕ ОТ EPA – ОТ ВРАТА НАДОЛУ

EPA е от голяма полза за нашето тяло от главата надолу, за вашата сърдечно -съдовата и имунна система.

1. ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНО

Възпалението играе роля при появата на много здравословни проблеми и хронични заболявания и следователно чрез намаляване на възпалението, EPA може да допринесе за предотвратяване на определени здравословни състояния. Тези противовъзпалителни ефекти на EPA могат да помогнат срещу състояния, причинени от възпаление като ревматоиден артрит, лупус и псориазис. Докато възпалението  е важна реакция на нашата имунна система , постоянното възпаление може да причини проблеми в тялото ни.

И така, как EPA намалява клетъчното възпаление?

EPA действа като инхибитор на ензим, наречен делта-5-десатураза (D5D), който произвежда АА. АА е съкращението за арахидонова киселина( Arachidonic Acid), която е омега-6 мастна киселина . От този АА се правят така наречените ейкозаноиди. Тези ейкозаноиди са основният медиатор на клетъчното възпаление и затова искаме да намалим количеството им. Така че, EPA е инхибитор на ензима, който произвежда AA, което означава, че колкото повече EPA консумирате, толкова по -малко AA произвеждате.

EPA предотвратява освобождаването на AA от клетъчната мембрана, където се съхраняват, и следователно не може да произвеждат възпалителни ейкозаноиди.

DHA не работи като инхибитор за този специфичен ензим, тъй като има различна пространствена конфигурация и не се “вписва” и затова DHA има само малък ефект върху клетъчното възпаление , докато EPA може да има силно въздействие. Въпреки че DHA е по-доминиращ в мозъка, EPA все още играе важна роля за намаляване на невро-възпалението, като се конкурира с AA, както обяснихме по-горе.

Поради противовъзпалителните си ефекти, EPA може също така да намали болките в ставите и да подпомогне възстановяването на хрущяла.

2. ДОБЪР ЗА СЪРЦЕТО

Данните показват, че EPA може да има благоприятен ефект върху прогресията на артериалните плаки и образуването на кръвни съсиреци поради неговите противовъзпалителни ефекти. Това може да допринесе за намаляване на риска от атеросклероза. Друго проучване също така установява, че нивата на EPA са свързани с по -малък риск от големи коронарни събития като инфаркт.

Установено е, че наличието на достатъчно EPA в диетата ви може да намали кръвното налягане, триглицеридите и да намали възпалението , като всичко това може да предотврати сърдечно заболяване.

ПОЛЗИТЕ ОТ DHA

Концентрациите на DHA в различните тъкани варират значително, мозъкът и очите имат високи концентрации на DHA в сравнение с други. Особено концентриран е в сивото вещество на мозъка и външните сегменти на ретината.

1. ДОБЪР ЗА МОЗЪКА И ЗРЕНИЕТО

DHA е важен градивен елемент в мозъчните клетки . Той подобрява течността и гъвкавостта на невроните и подобрява комуникацията между тях. Цялостната мозъчна функция се подобрява, когато невроните са по -здрави и комуникират добре помежду си. Следователно DHA може да подобри здравето на мозъка и високото съдържание на DHA във вашата добавка от рибено масло може да подпомага състояния като депресия, промени в настроението, биполярни симптоми или лоша памет.

Както обяснихме в началото на тази статия, EPA и DHA имат различни молекулни конфигурации. DHA има допълнителна двойна връзка и увеличена дължина на въглерода, което означава, че е по -голяма и по -обемна от EPA. Въпреки, че няма действието на  EPA при намаляване на възпалението, по -големият му размер му дава други предимства.

Конфигурацията му благоприятно повлиява  клетъчните мембрани да са по -течни, което е особено важно за клетките в нашия мозък. Подобрената мембранна течливост означава по -добра комуникация между клетките, а в ретината също означава, че рецепторите могат да се въртят по -ефективно и да предават по -добре сигнали от мембраната към нервните клетки.

Доказано е дори, че DHA намалява мозъчната дегенерация, може да подобри краткосрочната и дългосрочната памет и да намали мозъчното възпаление,

2. КОГНИТИВНО РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТА

Доказано е, че DHA играе важна роля в когнитивното развитие на децата. Тъй като подпомага здравословното развитие на мозъка и очите при плода, бебето и през ранна детска възраст, особено важно е бременните и кърмещите майки да следят приема на DHA.

3. „ПОЧИСТВА“ РАКА И МОЖЕ ДА НАМАЛИ ПЛАКАТА

Структурата на DHA също води до непрекъснато измитащо движение, което нарушава групите липиди в клетъчната мембрана, което затруднява процъфтяването на раковите клетки. Той също така помага за увеличаване на размера на липопротеините с ниска плътност (LDL или „лош“ холестерол) и следователно намалява способността им да проникват в лигавицата на артериите и да образуват плака.

ОБЩИТЕ ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО ОТ EPA И DHA

Както EPA, така и DHA идват от морски източници, които са предимно мазни студеноводни риби като аншоа или сьомга. Те споделят някои ползи за здравето и са важни компоненти на добавки от рибено масло и масло от крил

И двете намаляват нивата на триглицеридите и могат да подкрепят имунната ни система в борбата й с възпаленията.

Поради това и двете трябва да са част от ежедневната ви диета, за да сте сигурни, че тялото ви получава възможно най -доброто хранене, за да процъфтява.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

В тази статия видяхме, че има повече от една омега-3 мастна киселина и че всичките 3 основни, EPA, DHA и ALA, са от съществено значение за нашето тяло.

Морските омега-3 мастни киселини EPA и DHA имат някои мощни ползи за здравето, които правят този важен компонент на вашата хранителна добавка.

Някои от тези предимства са

EPA

 • силно противовъзпалително
 • може да бъде от полза за сърдечно -съдовата система

DHA

 • Подобрява здравето на мозъка и очите
 • важен за когнитивното развитие при кърмачета и през цялото детство

Като цяло омега-3 мастните киселини са мощен подарък от природата, от който трябва да се възползваме максимално! Затова не забравяйте да включите висококачествена омега-3 добавка в диетата си, за да се възползвате от всички тези страхотни свойства!

Разгледайте нашия магазин, за да разгледате нашата гама от крилово масло и продукти от рибено масло и да намерите повече информация за храненето и здравословния начин на живот в нашия блог .

Подобни статии