чай джинджифил

 • Хранителни факти за чай от джинджифил 
 • Ползи за здравето на чай от джинджифил 
  • Съдържа гингерол/джинджерол, който има мощни лечебни свойства 
  • Може да предотврати гадене и повръщане
  • Може да подобри атлетичното представяне
  • Може да подобри дишането при хора с астма
  • Подобрява контрола на кръвната захар
  • Може да намали хроничното възпаление
  • Може да помогне за успокояване на възпалено гърло и настинка
  • Може да помогне при неалкохолна мастна чернодробна болест
  • Може да помогне за контрол на теглото и кръвната захар
  • Може да повиши имунитета
  • Може да подпомогне храносмилането
  • Може да помогне за облекчаване на менструалните симптоми
  • С ниско съдържание на калории и наситени мазнини
 • Странични ефекти на чай от джинджифил
 • Обобщение
  • ОПРОВЕРЖЕНИЕ:
  • ИЗТОЧНИЦИ:

Чаят от джинджифил е популярна напитка, към която много хора се обръщат заради лечебните и свойства. Често се използва като съставка в готвене и билкови лекарства поради лечебните ползи, които предлага. Чаят от джинджифил помага за облекчаване на болката, успокояване на възпалено гърло и намаляване на гаденето, като същевременно е с ниско съдържание на калории.

Както при всяка храна или напитка, има някои рискове за здравето, свързани с чая от джинджифил, ако се консумира неправилно или твърде много. Има малко странични ефекти от чая от джинджифил, но те могат да бъдат много неприятни. Прочетете, за да научите повече за хранителните факти на тази вкусна напитка и как най-добре да й се насладите.

Хранителни факти за чай от джинджифил 

храни с кверцетин

Джинджифилът съдържа съединения, като шогаоли и гингерол /джинджерол , които могат да бъдат полезни за здравето на човек. Например, една чаша чай от джинджифил, приготвен от пресен джинджифил, съдържа приблизително ( 8 ):

 • Калории: 19
 • Протеин: 0 грама
 • Мазнини: 0 грама
 • Въглехидрати: 4 грама
 • Фибри: 0 грама
 • Захар: 0 грама

Също така съдържа следи от следните витамини и минерали:

 • Витамин В6
 • магнезий
 • калий
 • медни

Ползи за здравето на чай от джинджифил 

Пиенето на чай от джинджифил може да предложи следните ползи за здравето:

Съдържа гингерол /джинджерол , който има мощни лечебни свойства 

Джингеролите са активните компоненти в джинджифила, които са отговорни за много от неговите ползи за здравето. Тези съединения имат противовъзпалителни, аналгетични и антипиретични ефекти ( 1 ).

Може да предотврати гадене и повръщане

Джинджифилът намалява гаденето и повръщането, свързани с бременност, лечение на рак и болест при движение. Може също така да облекчи сутрешното гадене в ранна бременност ( 7 ).

Може да подобри атлетичното представяне

Джинджифилът може да подобри атлетичните постижения. Въпреки че са необходими повече изследвания, джинджифилът изглежда намалява мускулната болка, причинена от упражнения и ускорява възстановяването след тренировка ( 12 ). Причината се крие в противовъзпалителните свойства на джинджифила. 

Може да подобри дишането при хора с астма

Вдишването на пара с добавен джинджифил изглежда подобрява дишането при хора, които имат астма или бронхит; обаче доказателствата за това дали джинджифилът може да помогне за подобряване на дишането при хора, които нямат тези състояния, са противоречиви ( 2 ).

Подобрява контрола на кръвната захар

Няколко проучвания показват, че джинджифилът може да помогне за понижаване на кръвната захар при хора, които имат захарен диабет тип 2 или преддиабет ( 11 ).

Може да намали хроничното възпаление

Хроничното възпаление е свързано с много здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания, рак и артрит. Предварителните данни показват, че джинджифилът може да помогне за намаляване на хроничното възпаление ( 7 ).

Може да помогне за успокояване на възпалено гърло и настинка

Джинджифилът отдавна се използва като народен лек за болки в гърлото и настинки. Някои доказателства сочат, че може да помогне за намаляване на възпалението и болката в гърлото и да има антибактериални свойства.

Може да помогне при неалкохолна мастна чернодробна болест

Неалкохолната мастна чернодробна болест (NAFLD) е състояние, при което мазнините се натрупват в черния дроб и причиняват възпаление. Някои доказателства сочат, че джинджифилът може да помогне за намаляване на стеатозата (мастни отлагания) и възпаление на черния дроб ( 9 ).

Може да помогне за контрол на теглото и кръвната захар

Джинджифилът може да увеличи чуството за ситост и да намали усвояването на въглехидрати, което води до загуба на тегло и по-добър контрол на кръвната захар ( 5 ).

Може да повиши имунитета

Джинджифилът е добър източник на антиоксиданти, които могат да помогнат за укрепване на имунната система ( 1 ).

Може да подпомогне храносмилането

Смята се, че джинджифилът подпомага храносмилането, като стимулира производството на стомашни сокове и ензими. Може също да облекчи лошо храносмилане, газове и подуване на корема ( 6 ).

Може да помогне за облекчаване на менструалните симптоми

Някои жени съобщават за облекчение от менструални спазми , гадене и повръщане, когато пият чай от джинджифил по време на менструацията ( 3 ). Въпреки това, има ограничени научни доказателства в подкрепа на това твърдение.

С ниско съдържание на калории и наситени мазнини

Чаят от джинджифил съдържа много малко калории и няма наситени мазнини. Това го прави интелигентен избор за хора, които се опитват да отслабнат .

Странични ефекти на чай от джинджифил

Докато чаят от джинджифил обикновено е безопасен за повечето хора, пиенето на твърде много чаши сварен чай от джинджифил на ден е непрепоръчително. Прекомерната консумация може да причини ( 4 ):

 • Киселини в стомаха
 • диария
 • Газ
 • Разстроен стомах
 • Сънливост

Ако сте бременна или кърмите, трябва да избягвате да пиете чай от джинджифил, тъй като няма достатъчно информация, за да се определи неговата безопасност. Ако приемате лекарства за диабет или лекарства за разреждане на кръвта, консултирайте се с вашия лекар, преди да пиете чай от джинджифил, тъй като това може да повлияе на ефективността на тези лекарства.

Обобщение

Чаят от корен от джинджифил има много потенциални ползи за здравето и като цяло е безопасен. Въпреки това, ако сте бременна или кърмите, консултирайте се с вашия лекар, преди да пиете чай от джинджифил. Чаят от джинджифил може да се приготви пресен или да се купи предварително опакован. Насладете се на чаша чай днес!

ОПРОВЕРЖЕНИЕ:

Тази статия е предназначена само за общи информационни цели и не разглежда отделни обстоятелства. Това не е заместител на професионални съвети или помощ и не трябва да се разчита на него при вземане на решения от какъвто и да е вид. Всяко действие, което предприемате спрямо информацията, представена в тази статия, е на ваш собствен риск и отговорност!

ИЗТОЧНИЦИ:

 1. Антиоксидативни и противовъзпалителни ефекти на джинджифила върху здравето и физическата активност: преглед на настоящите доказателства (2013, ncbi.nlm.nih.gov)
 2. Ефекти на джинджифила и неговите съставки върху релаксацията на гладките мускули на дихателните пътища и регулирането на калция (2013, ncbi.nlm.nih.gov)
 3. Ефикасност на оралния джинджифил (Zingiber officinale) при дисменорея: систематичен преглед и мета-анализ (2016, hindawi.com)
 4. ДЖИНДЖИБИЛ: Общ преглед, употреби, странични ефекти, предпазни мерки, взаимодействия, дозиране и прегледи (nd, webmd.com) 
 5. Консумацията на джинджифил засилва термичния ефект на храната и насърчава чувството за ситост, без да засяга метаболитните и хормоналните параметри при мъжете с наднормено тегло: пилотно проучване (2012, ncbi.nlm.nih.gov)
 6. Джинджифил при стомашно-чревни разстройства: систематичен преглед на клинични проучвания (2018, onlinelibrary.wiley.com)
 7. Джинджифил върху човешкото здраве: Изчерпателен систематичен преглед на 109 рандомизирани контролирани проучвания (2020, mdpi.com)
 8. Чай от корен от джинджифил: добър ли е за вас? Плюсове и минуси, информация за храненето и още (2020, webmd.com)
 9. Добавка на джинджифил при неалкохолна мастна чернодробна болест: рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано пилотно проучване (2016, ncbi.nlm.nih.gov)
 10. Невероятният и могъщ джинджифил – Билкова медицина (2011, ncbi.nlm.nih.gov)
 11. Ефектите на джинджифила върху кръвната захар на гладно, хемоглобин A1c, аполипопротеин B, аполипопротеин AI и малондиалдехид при пациенти с диабет тип 2 (2015, ncbi.nlm.nih.gov)
 12. Ефектите от добавката на джинджифил преди тренировка върху мускулно увреждане и забавено начало на мускулна болезненост (2015, onlinelibrary.wiley.com)

Подобни статии