Омега 3 и Крил от Норвегия

СЪДЪРЖАНИЕ

 • Какво представляват омега-3 мастните киселини?
 • Ползите от EPA и DHA за: спортисти, деца и вашата имунна система
 • Риба срещу рибено масло – какво е по-добро?
 • Заключение

Омега-3 мастните киселини са основни градивни елементи на нашите клетки и играят важна роля в различни процеси в тялото ни. Ето защо трябва да сме сигурни, че винаги получаваме достатъчно омега-3, за да се възползваме максимално от ползите му за здравето.

Но как най-добре да ги „получим“ ?

В тази статия ще говорим за разликите в получаването на омега-3 мастни киселини от прясна риба или от добавка и какви са ползите от всяка една от тези опции.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ОМЕГА-3 МАСТНИТЕ КИСЕЛИНИ?

Омега-3 мастните киселини са специфичен вид мазнини, които имат много ползи за здравето за нашия ум и тяло.

Според Heart UK имаме нужда от тези мазнини, за да останем здрави, особено за здравето на сърцето ни. Консумирането на храни с високо съдържание на омега-3 мастни киселини и следователно приемането на достатъчни количества EPA и DHA, най-важните за хората, може да помогне за предотвратяване на инфаркти и инсулти.

ЕСЕНЦИАЛНИ МАЗНИНИ

Но ние не сме в състояние да ги произвеждаме сами, така че те са така наречените „есенциални мастни киселини“, които трябва да консумираме чрез храни или добавки. Има различни храни, които естествено съдържат омега-3 мастни киселини, както и редица хранителни добавки с омега-3.

Тези добавки могат да бъдат разделени на два вида: рибено масло и добавки с масло от крил. Те са направени от риба или крил и и двете съдържат мастните киселини EPA и DHA.

Въпреки това, те имат някои структурни различия , както и леки разлики в тяхното въздействие върху нашето тяло. Но в обобщение и двете са страхотни за вас!

Омега 3 от Норвегия

EPA И DHA – КАКВО Е ТОВА?

Омега-3 мастните киселини се предлагат в различни разновидности, които ще обясним допълнително в този раздел.

Алфа линоленовата киселина (ALA) е вид „майката-Омега-3“, защото ние сме в състояние да я, произвеждаме EPA и DHA от ALA. Този процес обаче не е много ефективен, така че всъщност често е по-добре да се консумират директно EPA и DHA, вместо да се разчита на трансформиране на ALA. ALA се намира най-вече в растителни масла, ядки и семена като конопено семе, масло от рапица или слънчогледови семки.

Ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Те са полезни за здравето на сърцето и кръвообращението и естествено се срещат в много храни, най-вече в морски източници като сардини, сьомга и скумрия или аншоа.

КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ОТ ОМЕГА-3?

Мастните киселини EPA и DHA имат много ползи за здравето на нашия ум и тяло, здравето на сърцето и дори нашата имунна система .

ПОЛЗИ ЗА СПОРТИСТИТЕ

Много хора, които тренират редовно или дори са изградили кариера в спорта , консумират редовно омега-3 мастни киселини.

Омега-3 мастните киселини се използват много в спортното хранене и са свързани с ползи като:

 • Натрупване на мускулна маса
 • Влияние на съотношението мазнини към мускули в тялото ви
 • Подобрено възстановяване на мускулите след интензивни упражнения

Освен това, противовъзпалителните свойства на омега-3 мастните киселини могат да подобрят притока на кръв и следователно кислород към мускулите и сърцето ви, което може да бъде от полза за цялостното ви представяне и да намали мускулната болка.

ПОЛЗИ ЗА ДЕЦА

Омега-3 мастните киселини са от съществено значение за правилното функциониране на нашия мозък, а също и за неговото развитие още преди да сме родени.

Над 60% от нашия мозък е изграден от мазнини, 10 до 15% от които са DHA, една от двете омега-3 мастни киселини, които споменахме по-горе. DHA е важен градивен елемент на клетъчните мембрани на нашите мозъчни клетки, което означава, че може да повлияе на течливостта на мембраната на клетките и  комуникацията между клетките . Ето защо се смята, че играе роля в различни неврологични процеси и може да бъде свързано с когнитивното представяне по отношение на ученето, когнитивното развитие и паметта.

ПОЛЗИ ЗА ВАШАТА ИМУННА СИСТЕМА И ЕСТЕСТВЕНИ ЗАЩИТИ

Тъй като омега-3 мастните киселини имат силни противовъзпалителни свойства, се смята, че имат положително въздействие върху появата на определени алергии. Алергиите са възпалителни заболявания, което може да обясни тази корелация.

Освен това, омега-3 мастните киселини поддържат имунната ви система и естествените защитни сили като цяло, тъй като са част от здравословна и балансирана диета, която е от съществено значение за добре функциониращата имунна система.

РИБА СРЕЩУ РИБЕНО МАСЛО

Сега, когато знаем защо омега-3 мастните киселини EPA и DHA са толкова важни за нас, тук се връщаме към въпроса откъде най-добре да ги набавим.

Въпреки че както рибеното масло, така и рибата съдържат омега-3 мастни киселини, от които се нуждаем, има плюсове и минуси на всяка от тези две опции, така че наистина зависи от вас да решите коя предпочитате.

РИБА

МНЕНИЕ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТ

ЗА:

Против:

 • Бременните или кърмещите жени трябва да са наясно с възможния риск от отравяне с живак, когато ядат прясна риба. Този риск обаче е относително лесен за смекчаване чрез избор на правилната риба (по-старите и по-големите риби хищници обикновено имат по-високи нива на живак, като риба меч)
 • Когато ядете прясна риба, никога не можете да разберете колко омега-3 наистина приемате от нея. В зависимост от вида на рибата, къде и как е живяла и с какво се е хранила, нивата на омега-3 в тялото й могат да варират значително. Добър избор са мазни студеноводни риби като аншоа или сьомга.
 • Внимавайте откъде идва вашата риба и дали е дива уловена или отглеждана във ферми риба. Може да има големи разлики в хранителните и другите вещества.
Аншоа, Омега 3 от Норвегия
Аншоа, Омега 3 от Норвегия

РИБЕНО МАСЛО

МНЕНИЕ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТ

ЗА:

 • Рибеното масло се произвежда от тъканите на мазни риби, които съдържат изобилие от EPA и DHA. Тук, в Омега 3 от Норвегия, се използва само прясно уловена дива водна аншоа и патентован процес на молекулярна дестилация за пречистване на рибеното масло, за да гарантираме висококачествен продукт. Нашите масла също съдържат големи количества триглицерид EPA и DHA, тяхната най-естествена и лесна за усвояване молекулярна структура.
 • Тъй като можете да разберете точно колко EPA и DHA има във всяка капсула от вашата добавка с рибено масло, вие знаете точно колко висок е приемът на омега-3 и можете да получите достатъчно количество наистина лесно.
 • Някои добавки като тези от Омега 3 от Норвегия са специално формулирани, за да увеличат максимално ползите за здравето. Което означава, че съдържат изключително високи концентрации на EPA и DHA в тяхната триглицеридна форма, която е още по-лесна за усвояване в телата ни.
 • Дори когато пътувате или по друг начин не можете да приготвите прясна храна или да имате достъп до пресни морски дарове, можете да носите чантата си с добавки навсякъде.

ПРОТИВ:

 • Добавките се предлагат в таблетки или капсули, които някои хора може да имат затруднения при преглъщане.
 • Може да има рибен послевкус, но тук, в Omega 3 от Норвегия, ние използваме само най-висококачествените швейцарски капачки с неутрален профил на вкус и мирис.
 • Качеството на продукта. На пазара има много различни добавки от рибено масло или крил и е важно да знаете как да намерите висококачествен продукт. Тук сме изброили 5 прости стъпки , за да намерите перфектната омега-3 добавка за вас.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Сега, когато знаете защо трябва да включите омега-3 мастни киселини в диетата си и откъде можете да ги получите (прясна риба срещу добавки), ето кратко обобщение на плюсовете и минусите на консумацията на добавки с рибено масло срещу прясна риба.

Ако искате да научите повече за нашата гама от продукти, посетете нашия магазин или разгледайте нашия блог за повече информация относно храненето, упражненията и омега-3.

Подобни статии