ПО-ДОБРЕ ЛИ Е ДА ПОЛУЧАВАТЕ ОМЕГА-3 ОТ ПРЯСНА РИБА ИЛИ ДОБАВКИ?

Омега 3 и Крил от Норвегия

СЪДЪРЖАНИЕ

 • Какво представляват омега-3 мастните киселини?
 • Ползите от EPA и DHA за: спортисти, деца и вашата имунна система
 • Риба срещу рибено масло – какво е по-добро?
 • Заключение

Омега-3 мастните киселини са основни градивни елементи на нашите клетки и играят важна роля в различни процеси в тялото ни. Ето защо трябва да сме сигурни, че винаги получаваме достатъчно омега-3, за да се възползваме максимално от ползите му за здравето.

Но как най-добре да ги „получим“ ?

В тази статия ще говорим за разликите в получаването на омега-3 мастни киселини от прясна риба или от добавка и какви са ползите от всяка една от тези опции.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ОМЕГА-3 МАСТНИТЕ КИСЕЛИНИ?

Омега-3 мастните киселини са специфичен вид мазнини, които имат много ползи за здравето за нашия ум и тяло.

Според Heart UK имаме нужда от тези мазнини, за да останем здрави, особено за здравето на сърцето ни. Консумирането на храни с високо съдържание на омега-3 мастни киселини и следователно приемането на достатъчни количества EPA и DHA, най-важните за хората, може да помогне за предотвратяване на инфаркти и инсулти.

ЕСЕНЦИАЛНИ МАЗНИНИ

Но ние не сме в състояние да ги произвеждаме сами, така че те са така наречените „есенциални мастни киселини“, които трябва да консумираме чрез храни или добавки. Има различни храни, които естествено съдържат омега-3 мастни киселини, както и редица хранителни добавки с омега-3.

Тези добавки могат да бъдат разделени на два вида: рибено масло и добавки с масло от крил. Те са направени от риба или крил и и двете съдържат мастните киселини EPA и DHA.

Въпреки това, те имат някои структурни различия , както и леки разлики в тяхното въздействие върху нашето тяло. Но в обобщение и двете са страхотни за вас!

Омега 3 от Норвегия

EPA И DHA – КАКВО Е ТОВА?

Омега-3 мастните киселини се предлагат в различни разновидности, които ще обясним допълнително в този раздел.

Алфа линоленовата киселина (ALA) е вид „майката-Омега-3“, защото ние сме в състояние да я, произвеждаме EPA и DHA от ALA. Този процес обаче не е много ефективен, така че всъщност често е по-добре да се консумират директно EPA и DHA, вместо да се разчита на трансформиране на ALA. ALA се намира най-вече в растителни масла, ядки и семена като конопено семе, масло от рапица или слънчогледови семки.

Ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Те са полезни за здравето на сърцето и кръвообращението и естествено се срещат в много храни, най-вече в морски източници като сардини, сьомга и скумрия или аншоа.

КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ОТ ОМЕГА-3?

Мастните киселини EPA и DHA имат много ползи за здравето на нашия ум и тяло, здравето на сърцето и дори нашата имунна система .

ПОЛЗИ ЗА СПОРТИСТИТЕ

Много хора, които тренират редовно или дори са изградили кариера в спорта , консумират редовно омега-3 мастни киселини.

Омега-3 мастните киселини се използват много в спортното хранене и са свързани с ползи като:

 • Натрупване на мускулна маса
 • Влияние на съотношението мазнини към мускули в тялото ви
 • Подобрено възстановяване на мускулите след интензивни упражнения

Освен това, противовъзпалителните свойства на омега-3 мастните киселини могат да подобрят притока на кръв и следователно кислород към мускулите и сърцето ви, което може да бъде от полза за цялостното ви представяне и да намали мускулната болка.

ПОЛЗИ ЗА ДЕЦА

Омега-3 мастните киселини са от съществено значение за правилното функциониране на нашия мозък, а също и за неговото развитие още преди да сме родени.

Над 60% от нашия мозък е изграден от мазнини, 10 до 15% от които са DHA, една от двете омега-3 мастни киселини, които споменахме по-горе. DHA е важен градивен елемент на клетъчните мембрани на нашите мозъчни клетки, което означава, че може да повлияе на течливостта на мембраната на клетките и  комуникацията между клетките . Ето защо се смята, че играе роля в различни неврологични процеси и може да бъде свързано с когнитивното представяне по отношение на ученето, когнитивното развитие и паметта.

ПОЛЗИ ЗА ВАШАТА ИМУННА СИСТЕМА И ЕСТЕСТВЕНИ ЗАЩИТИ

Тъй като омега-3 мастните киселини имат силни противовъзпалителни свойства, се смята, че имат положително въздействие върху появата на определени алергии. Алергиите са възпалителни заболявания, което може да обясни тази корелация.

Освен това, омега-3 мастните киселини поддържат имунната ви система и естествените защитни сили като цяло, тъй като са част от здравословна и балансирана диета, която е от съществено значение за добре функциониращата имунна система.

РИБА СРЕЩУ РИБЕНО МАСЛО

Сега, когато знаем защо омега-3 мастните киселини EPA и DHA са толкова важни за нас, тук се връщаме към въпроса откъде най-добре да ги набавим.

Въпреки че както рибеното масло, така и рибата съдържат омега-3 мастни киселини, от които се нуждаем, има плюсове и минуси на всяка от тези две опции, така че наистина зависи от вас да решите коя предпочитате.

РИБА

МНЕНИЕ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТ

ЗА:

Против:

 • Бременните или кърмещите жени трябва да са наясно с възможния риск от отравяне с живак, когато ядат прясна риба. Този риск обаче е относително лесен за смекчаване чрез избор на правилната риба (по-старите и по-големите риби хищници обикновено имат по-високи нива на живак, като риба меч)
 • Когато ядете прясна риба, никога не можете да разберете колко омега-3 наистина приемате от нея. В зависимост от вида на рибата, къде и как е живяла и с какво се е хранила, нивата на омега-3 в тялото й могат да варират значително. Добър избор са мазни студеноводни риби като аншоа или сьомга.
 • Внимавайте откъде идва вашата риба и дали е дива уловена или отглеждана във ферми риба. Може да има големи разлики в хранителните и другите вещества.
Аншоа, Омега 3 от Норвегия
Аншоа, Омега 3 от Норвегия

РИБЕНО МАСЛО

МНЕНИЕ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТ

ЗА:

 • Рибеното масло се произвежда от тъканите на мазни риби, които съдържат изобилие от EPA и DHA. Тук, в Омега 3 от Норвегия, се използва само прясно уловена дива водна аншоа и патентован процес на молекулярна дестилация за пречистване на рибеното масло, за да гарантираме висококачествен продукт. Нашите масла също съдържат големи количества триглицерид EPA и DHA, тяхната най-естествена и лесна за усвояване молекулярна структура.
 • Тъй като можете да разберете точно колко EPA и DHA има във всяка капсула от вашата добавка с рибено масло, вие знаете точно колко висок е приемът на омега-3 и можете да получите достатъчно количество наистина лесно.
 • Някои добавки като тези от Омега 3 от Норвегия са специално формулирани, за да увеличат максимално ползите за здравето. Което означава, че съдържат изключително високи концентрации на EPA и DHA в тяхната триглицеридна форма, която е още по-лесна за усвояване в телата ни.
 • Дори когато пътувате или по друг начин не можете да приготвите прясна храна или да имате достъп до пресни морски дарове, можете да носите чантата си с добавки навсякъде.

ПРОТИВ:

 • Добавките се предлагат в таблетки или капсули, които някои хора може да имат затруднения при преглъщане.
 • Може да има рибен послевкус, но тук, в Omega 3 от Норвегия, ние използваме само най-висококачествените швейцарски капачки с неутрален профил на вкус и мирис.
 • Качеството на продукта. На пазара има много различни добавки от рибено масло или крил и е важно да знаете как да намерите висококачествен продукт. Тук сме изброили 5 прости стъпки , за да намерите перфектната омега-3 добавка за вас.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Сега, когато знаете защо трябва да включите омега-3 мастни киселини в диетата си и откъде можете да ги получите (прясна риба срещу добавки), ето кратко обобщение на плюсовете и минусите на консумацията на добавки с рибено масло срещу прясна риба.

Ако искате да научите повече за нашата гама от продукти, посетете нашия магазин или разгледайте нашия блог за повече информация относно храненето, упражненията и омега-3.

Други публикации

Норвежки Крил

АСТАКСАНТИН ОТ МАСЛОТО ОТ ЧЕРВЕН КРИЛАСТАКСАНТИН ОТ МАСЛОТО ОТ ЧЕРВЕН КРИЛ

ВЪВЕДЕНИЕ Астаксантинът набира популярност като чудотворен продукт. Причината за това е, че астаксантинът е мощен естествен антиоксидант, който насърчава здравето по много различни начини. Има мнение, че една от причините азиатските жени

КОЯ ОМЕГА-3 Е ПО-ДОБРА, ОТГЛЕЖДАНА ВЪВ ФЕРМА СЬОМГА ИЛИ ДИВА СЬОМГА?

КОЯ ОМЕГА-3 Е ПО-ДОБРА, ОТ ОТГЛЕЖДАНА ВЪВ ФЕРМА СЬОМГА ИЛИ ДИВА СЬОМГА?КОЯ ОМЕГА-3 Е ПО-ДОБРА, ОТ ОТГЛЕЖДАНА ВЪВ ФЕРМА СЬОМГА ИЛИ ДИВА СЬОМГА?

Омега-3 са мазнини. Но добрият вид! Те са ненаситени мазнини, които са жизненоважни за нашето здраве и благополучие, но които не можем да произведем сами. Това ги прави така наречените

Крил, ползи за здравето

ЗДРАВНИТЕ АСПЕКТИ НА ЧИСТОТО МАСЛО ОТ КРИЛЗДРАВНИТЕ АСПЕКТИ НА ЧИСТОТО МАСЛО ОТ КРИЛ

АНТИОКСИДАНТИТЕ СА СЪЕДИНЕНИЯ, КОИТО СЕ ОТКРИВАТ В ХРАНИТЕ И СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ В ТЯЛОТО, КАТО ТЕ ПРЕДОТВРАТЯВАТ ИЛИ ЗАБАВЯТ УВРЕЖДАНЕТО НА НАШИТЕ КЛЕТКИ Антиоксидантите са водоразтворими или мастноразтворими. Известно е, че най-силната

Няма продукти в количката
0
Call Now Button

Съдържа:

Ейкозапентаенова (EPA) киселина - 330mg

Докозахексаенова (DHA) киселина - 220mg

Други Омега 3 мастни киселини - 100mg

Общо Омега 3 мастни киселини - 650mg

Една мека капсула (Swisscaps) - 500mg

Енергийна стойност - 38kj/9kcal, Протеин - 0g, Общо мазнини - 0.9g, Транс мазнини - 0.01g, Въглехидрати - 0g, Захари - 0g, Натрий - 0g