Червено масло от антарктически крил

СЪДЪРЖАНИЕ

  • Какво е масло от крил?
  • Хранителните вещества в маслото от крил и техните ползи за здравето
  • Как да съхранявате маслото си от крил
  • Заключение

Маслото от крил не само съдържа купища омега-3 мастни киселини, но е и естествено богато на много други основни хранителни вещества, за които може би не сте чували! Тази статия ще ви каже всичко, което трябва да знаете за EPA, DHA, холин, астаксантин и фосфолипиди.

КАКВО Е МАСЛО ОТ КРИЛ

Маслото от крил е омега-3 добавка с много ползи за здравето за нашето тяло и ум. Той е подобен на рибеното масло, „традиционната“ омега-3 добавка, тъй като съдържа също омега-3 мастни киселини ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA) .

Но освен EPA и DHA, той съдържа и няколко други хранителни вещества, които не се намират в рибеното масло и придават на добавките с масло от крил някои допълнителни свойства, които ще обясним по-подробно по-долу.

КРИЛ ИЛИ СКАРИДИ? 

Маслото от крил се произвежда от  малко ракообразно, което живее във всички океани на света. Тук, в Омега 3 от Норвегия, ние използваме само масло от крил, произведено от вида „Euphausia Superba“, който е антарктически вид крил, който съдържа купища дълговерижни омега-3 мастни киселини EPA и DHA, които са много полезни за нас.

Крилът е ракообразно, точно като по-познат вид: скаридите.

Но крилите са много по-малки и дълги само 1-2 см и живеят в големи рояци в Южния океан в случая на нашата Euphausia Superba и се хранят предимно с фитопланктон, водорасли и зоопланктон. Тук те получават и своите омега-3: от водораслите, които ядат под водата.

РАЗЛИКАТА МЕЖДУ РИБЕНО МАСЛО И МАСЛО ОТ КРИЛ

Има няколко разлики между добавките с рибено масло и масло от крил.

ИЗТОЧНИКЪТ

Първо, те идват от различни източници . Докато рибеното масло се произвежда от тъканта на мастни студеноводни риби като аншоа, сьомга или скумрия, маслото от крил се прави от специфичен вид крил.

СТРУКТУРАТА

Мастните киселини EPA и DHA идват в различни молекулярни структури в двете масла.

В рибеното масло EPA и DHA са предимно под формата на триглицериди . Това е молекулярна структура, съчетаваща три мастни киселини като EPA и DHA например, които са естерифицирани (свързани) с глицеролов гръбнак. В Norway Omega ние прилагаме 10 пъти патентован процес на молекулярна дестилация, за да получим рибено масло от най-високо качество. Някои добавки с рибено масло също се предлагат под формата на концентрати , които съдържат мастни киселини, но под формата на етилови естери, тази форма оставя Омега 3 в по-синтетична форма и по-малко лесно се абсорбира от тялото.

В маслото от крил обаче мастните киселини приемат формата на фосфолипиди , които са сред най-често срещаните мастни киселини в телата ни и формират основните компоненти на нашите клетъчни мембрани. Омега-3, които са свързани с фосфолипидите в маслото от крил, могат да се абсорбират по-бързо и по-ефективно поради това. Освен това, фосфолипидите са разтворими във вода, което позволява на тялото да абсорбира хранителните ползи по-естествено и по-бързо.

ХРАНИТЕЛНИТЕ ВЕЩЕСТВА В МАСЛОТО ОТ КРИЛ И ПОЛЗИТЕ ОТ ТЯХ ЗА НАС

Както споменахме по-горе, маслото от крил има някои специални съставки, които го отличават от рибеното масло и му дават някои допълнителни ползи за здравето.

EPA И DHA – ОСНОВИТЕ

Това са омега-3 мастните киселини, които са основната причина повечето хора да консумират масло от крил или добавки от рибено масло.

EPA и DHA са свързани с широк спектър от ползи за здравето за нашия ум и тяло, сърцето, очите, черния дроб и дори кожата ни.

ФОСФОЛИПИДИ – ЗА ПО-ВИСОКА БИОЕФЕКТИВНОСТ

Това не е отделно хранително вещество само по себе си, а по-скоро молекулярната конфигурация на мастните киселини EPA и DHA в маслото от крил.

Маслото от крил е естествен фосфолипиден комплекс, съдържащ омега-3 и холин, това е така наречената мулти-хранителна добавка.

Твърди се, че фосфолипидът омега-3 се абсорбира по-лесно в нашите клетки и следователно достига до органите ни, които се нуждаят най-много от тях, много по-бързо. Това означава, че имат по-висока биоефективност.

Друго предимство на фосфолипидите е, че те са разтворими във вода и поради това добавката с масло от крил се смесва със стомашните течности, вместо да седи върху тях, както може да бъде случаят с други рибени масла. Това може да помогне за противовес на някои храносмилателни проблеми, които някои клиенти изпитват с добавки от рибено масло.

АСТАКСАНТИН – ЕСТЕСТВЕН ЗАЩИТНИК

Маслото от крил съдържа хранителния елемент астаксантин, който е естествен антиоксидант. Но за какво са полезни тези антиоксиданти? Те помагат да предпазите тялото си от окисляване, което е естествен процес в нашите клетки. Въпреки че е естествен процес, той създава някои много реактивни молекули като страничен продукт, който може да причини увреждане на тялото ни, ако имаме твърде много от тях „летящи“ в нашата система. Тези така наречени „свободни радикали” могат да причинят оксидативен стрес на тялото ни, ако не успеем да се отървем от тях навреме. И тук влизат в игра астаксантин или други антиоксиданти.

Те правят точно това: помагат на тялото ни да неутрализира свободните радикали и може също да има положително влияние върху цялостното ни здраве .

Чудите се как астаксантинът попада в маслото от крил? Е, това е заради това, което крилът яде! Малките водорасли, с които се храни крил, естествено съдържат този специален антиоксидант и следователно се абсорбират от крил. Когато правим маслото от крил, ние запазваме това хранително вещество, което между другото придава и червения цвят на маслото от крил.

ХОЛИН – НОВО, НО ВАЖНО ХРАНИТЕЛНО ВЕЩЕСТВО

Това е съвсем новооткрит играч на хранителната сцена и не е бил признат за основно хранително вещество до 1998 г.!

Така че има по-малко изследвания за това конкретно хранително вещество, но това, което вече знаем, е, че е много важно за нас.

Той играе роля във функциите на черния дроб, развитието на мозъка, движението на мускулите и нервната система. Това е така, защото той е необходим за производството на мазнини, които влизат в нашите клетъчни мембрани и също така участва в процеса на обмен на съобщения между нашите клетки. Холинът също участва в производството на вещество, което е необходимо за премахване на холестерола от черния ни дроб. Така че липсата на холин може да доведе до натрупване на мазнини и холестерол в черния ни дроб.

КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ ВАШЕТО МАСЛО ОТ КРИЛ

Докато маслото от крил е относително стабилно поради антиоксиданта астаксантин, който му придава допълнителна стабилност и предпазва от окисляване, има някои неща, които трябва да имате предвид, за да поддържате добавката си свежа за по-дълго.

УВЕРЕТЕ СЕ, ЧЕ ДОБАВКАТА Е ВСЕ ОЩЕ ПРЯСНА

Веднага след като получите вашето масло от крил или дори преди да го вземете от магазина, проверете срока на годност, проверете дали маслото е бистро и след като отворите, няма миризма на риба.

ДРЪЖТЕ ГО НА ХЛАДНО

Съхранявайте маслото си от крил в херметически затворен контейнер далеч от пряка слънчева светлина и при ниски температури. Вашият хладилник е може би най-доброто място да го съхранявате.

ЗАЩО МАСЛОТО ОТ КРИЛ СЕ ВЛОШАВА?

Тъй като маслото от крил съдържа биологично активните полиненаситени мастни киселини EPA и DHA, то може да реагира с кислородните молекули в околния въздух. Този процес се нарича окисление  и води до гранясване на добавката с течение на времето. Това е неизбежно, но е важно да отложите процеса достатъчно дълго, така че маслото от крил все още е прясно, когато го приемате.

По време на процеса на окисление могат да се създадат вредни странични продукти, които не само намаляват положителните ефекти на маслото от крил, но дори могат да доведат до странични ефекти като киселини или повишен холестерол. Това кара маслото от крил да гранясва, което е лесно да се каже поради миризмата на риба, а капсулите също ще станат мътни.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Маслото от крил съдържа много повече от „просто“ омега-3 мастни киселини! Докато омега-3 EPA и DHA са изключително важни за телата ни, маслото от крил също съдържа холин и астаксантин, които са важни хранителни вещества за нас.

Маслото от крил е свързано с много ползи за здравето, вариращи от

  • Ползи за нашата кожа
  • Помага за възстановяване на мускулите
  • Може да поддържа имунната ни система

И много други.

Ако искате да научите повече, разгледайте нашия блог или разгледайте нашата селекция от висококачествени продукти от крил масло в нашия магазин .

Подобни статии