Омега 3 и Автоимунните заболявания

СЪДЪРЖАНИЕ

  • Какво представляват автоимунните заболявания
  • Влиянието на омега-3 и витамин D
  • Заключение

Автоимунните заболявания се срещат в различни форми и засягат главно възрастните хора. В САЩ около 24 милиона души страдат от едно от над 80 различни автоимунни заболявания , които могат значително да повлияят на живота им. Те дори са третата водеща причина за заболеваемост в индустриализирания свят и водещата причина сред жените! 

Правят се все повече изследвания по темата и изследователите се опитват да подобрят лечението на тези видове заболявания, вместо да се фокусират само върху облекчаването на симптомите. В момента повечето лечения се фокусират върху намаляване на негативните ефекти на заболяването върху пациентите. 

Но ново проучване разглежда влиянието на добавките и витамините върху появата на автоимунно заболяване и как те могат да бъдат използвани за намаляване на броя на хората, страдащи от автоимунно заболяване. 

Интересното е, че проучването установи, че безвредни добавки като омега-3 и витамин D, които нямат известни странични ефекти, потенциално могат да играят роля в този процес! Но нека започнем отначало. 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ АВТОИМУННИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ?

Автоимунните заболявания идват в много различни форми , но общото между тях е, че всички те се основават на неизправност на нашата собствена имунна система 

КАК РАБОТИ НАШАТА ИМУННА СИСТЕМА

Нашата имунна система защитава тялото ни от нашественици и опасни патогени като вируси и бактерии. 

За да направи това, той разчита на серия от сложни механизми и разнообразие от така наречените „имунни клетки“ , които имат различни функции в нашето тяло. Тези клетки и тъкани работят заедно, за да открият чужда клетка и след това (чрез сложна система за съобщения) изпращат друг тип имунни клетки, за да атакуват опасния нашественик. Така че едно от най-важните качества на имунната система е, че тя е в състояние да различава нашите собствени клетки от чужди . Той също така може да разпознава дефектни и мъртви клетки, които след това се „изчистват“ от имунната система. 

Имунната система използва протеините на повърхността на клетките, за да ги идентифицира и обикновено се научава как да игнорира собствените си протеини в ранен етап от живота. 

Подобно на останалата част от нашето тяло, нашата имунна система непрекъснато се развива и „учи“. Колкото по-повече остаряваме, на толкова повече патогени и чужди клетки сме изложени и нашата имунна система започва да увеличава своя репертоар от антитела (специфичен тип клетка, която се заключва върху нашественика и следователно го маркира за други клетки на имунната система да дойдат и да го „убият“) и става по-силен. Въпреки това, след определена възраст, стареенето има обратен ефект върху нашата имунна система и може да повиши нейната чувствителност към инфекциозни заболявания и да намали ефективността на ваксинациите. 

Но какво ще стане, ако имунната система не работи правилно? 

НАРУШЕНИЯ НА ИМУННАТА СИСТЕМА

Има 3 различни вида нарушения на имунната система и в тази статия ще се съсредоточим върху тази, свързана с автоимунитет 

Тези три вида са:

  • Имунодефицити : една или няколко части на имунната система не функционират. Това може да бъде наследено или причинено по различни начини, като възраст, алкохолизъм, недохранване или инфекциозно заболяване. СПИН е такъв пример. 
  • Свръхчувствителност : това описва прекомерната реакция на имунната система към нашественик, който може да увреди иначе здравата тъкан. Пример за това е анафилактичен шок след излагане на алерген. 
  • Автоимунитет : това е типът разстройства, върху които ще се фокусираме в тази статия. Те описват състояния, при които имунната система бърка нашите собствени здрави клетки с чужди и започва да инициира имунна реакция срещу тях. Произходът на тези състояния не е напълно ясен , но проучванията показват, че вероятно това е комбинация от фактори като: начин на живот, наследственост, както и хормонални и екологични влияния.  

КАК ЛЕКУВАМЕ АВТОИМУННИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ? 

Автоимунните заболявания са често срещани при възрастните хора и влияят негативно на тяхното здраве и продължителност на живота. Някои примери са ревматоиден артрит, полимиалгия ревматична, автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, псориазис и възпалително заболяване на червата. Повечето от тези заболявания нямат лечение и изискват лечение през целия живот , което се фокусира главно върху облекчаване на симптомите, които влияят негативно на пациентите в ежедневния им живот и дори могат да намалят продължителността на живота им. 

ВЛИЯНИЕТО НА ОМЕГА-3 И ВИТАМИН D

Както видяхме по-горе, повечето лечения за автоимунно заболяване се фокусират върху намаляване на симптомите и намаляване на възпалението, за да намалят болката, свързана с тях. Въпреки това, тези лекарства често имат отрицателни странични ефекти за пациентите 

Ново проучване, наречено „ Проучване VITAL “, проучва използването на безвредни добавки като възможен начин за предотвратяване на появата на автоимунно заболяване. 

Това е голяма новина по два различни начина

  • разглежда превенцията на автоимунните заболявания на първо място , а не само лечението на симптомите, след като болестта е „започнала“
  • предложеното лечение се състои от нетоксични хранителни добавки омега-3 мастни киселини и витамин D, които имат много минимални отрицателни странични ефекти

И ТАКА, КАКВИ СА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ТОВА ПРОУЧВАНЕ? 

Той сравнява няколко групи хора, приемащи плацебо, витамин D и омега-3 мастни киселини за период от 5 години с голяма извадка от 25 хиляди пациенти. Това така наречено рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо контролирано проучване след това анализира всички данни и стигна до следните заключения . 

„Заключения: Добавянето на витамин D в продължение на пет години, със или без омега 3 мастни киселини, намалява автоимунните заболявания с 22% , докато добавките на омега 3 мастни киселини с или без витамин D намаляват степента на автоимунни заболявания с 15% (не е статистически значимо). И двете терапии показват по-голям ефект от референтната терапия (плацебо с витамин D и плацебо с омега 3 мастни киселини).“

Това е добра новина, тъй като означава, че нетоксичните добавки като витамин D и омега-3 мастни киселини могат да предотвратят потенциално много опасно заболяване. 

Въпреки това, ако се съсредоточим само върху омега-3 мастните киселини, проучването показа, че не намалява (статистически) значително честотата на автоимунните заболявания, но има доказателства за повишен ефект след по-продължителна употреба . 

Това може да се дължи на противовъзпалителните свойства на омега-3 мастни киселини , които потенциално биха могли да намалят системното възпаление, свързано с тези видове състояния. Но трябват повече доказателства, за да се определи дали омега-3 мастните киселини могат да намаляват автоимунните заболявания. 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

В тази статия видяхме какво представляват автоимунните заболявания и въпреки че не е напълно ясно как се появяват, има интересни открития относно използването на нетоксични витамини за предотвратяване на появата на тези състояния на първо място. 

  • Витамин D изиграва по-голяма роля в резултата от изследването от омега-3 мастните киселини, но те също играят роля и дори могат да бъдат използвани за потенциално облекчаване на симптомите, причинени от хронични възпаления. 
  • Омега-3 мастните киселини имат силни противовъзпалителни свойства и имат много ползи за здравето на сърцето, ума и тялото. 

Ако искате да научите повече за нашата гама от висококачествени омега-3 добавки от рибено масло и масло от крил, разгледайте нашия блог и пазарувайте ! 

Подобни статии