Здравословен сън и Омега 3

СЪДЪРЖАНИЕ

 • Омега-3 и сън
 • Отрицателни ефекти от лишаването от сън
 • Съвети за по-добър сън
 • Заключение

 Според Американската асоциация по съня, сънят е от съществено значение за нашето оцеляване и критичен за нашето благополучие.

Но истината е, че повечето от нас не получават достатъчно от него и в САЩ над 50 милиона американци страдат от над 80 различни нарушения на съня! 

Докато спим, тялото ни преминава през различни промени, но точната причина, поради която спим, все още не е ясна. Но това, което е сигурно е, че много неща се случват, докато спите и тялото ви се нуждае и използва това време, за да се възстанови физически и психически . Тъканите се възстановяват сами; хормоните се освобождават и мозъкът ви обработва и реорганизира спомените, за да ги запази. 

Но какво ще стане, ако не спим достатъчно? И могат ли хранителни добавки като омега-3 мастни киселини да ни помогнат да спим по-добре?

Това е, което искаме да разберем в тази статия.

КАК ОМЕГА-3 НИ ПОМАГА ДА СПИМ

Омега-3 мастните киселини са хранителни вещества, които приемаме чрез храната, тъй като тялото ни не е в състояние да ги произвежда само. Те са от съществено значение за нашето здраве и благополучие и участват в различни процеси в нашето тяло.

Има няколко различни вида омега-3 мастни киселини, но някои от най-важните се наричат ​​DHA (докозахексаенова киселина) и EPA (ейкозапентаенова киселина) , които се намират най-вече в мазни студеноводни риби като аншоа или сьомга. 

ОМЕГА-3 И СЪН

Правят се все повече изследвания върху съня и как можем да го подобрим. Проучване от Оксфордския университет изследва връзката между някои хранителни добавки и продължителността и качеството на съня при децата в Обединеното кралство.

Те публикуваха своите открития в Journal of Sleep Research и откриха положителен ефект от добавките с омега-3 мастни киселини върху съня за децата в проучвателната група.

Това може да е свързано с факта, че по-ниските съотношения на полиненаситената омега-3 мастна киселина DHA са свързани с по-ниски нива на мелатонин – хормон, който играе важна роля за съня. Следователно по-високите нива на DHA са свързани с възможно подобряване на съня . 

Има и няколко други проучвания, които предполагат, че добавянето на омега-3 мастни киселини може да подобри продължителността и качеството на съня. Учените заключават, че :

„Това проучване на случен принцип предполага, че сънят на децата може да се подобри с добавки с DHA и показва още една полза от по-високите нива на омега-3 в диетата.“ 

ДРУГИ ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО ОТ ОМЕГА-3

Консумирането на достатъчни количества омега-3 мастни киселини може да бъде свързано с много ползи за здравето, като по-ниски нива на триглицериди, може да подобри болките в ставите при пациенти с ревматоиден артрит и благодарение на своите противовъзпалителни свойства, имат много други ползи за здравето за възрастни и деца.

ОТРИЦАТЕЛНИ ЕФЕКТИ ОТ ЛИШАВАНЕТО ОТ СЪН

Според оценки на Американската асоциация по сънна апнея, половината от световното население получава по-малко сън, отколкото би трябвало! И това, въпреки че сънят е в основата на оптималното здраве според експертите.

Има различни нарушения на съня , като най-често срещаните са:  

 •         сънна апнея: спиране на дишането по време на сън
 •         нарколепсия: прекомерна сънливост през деня
 •         безсъние: невъзможност за започване или поддържане на сън
 •         синдром на неспокойните крака: неприятно пълзящо усещане в крака, което затруднява заспиването
Омега 3, сън, стрес

Тези нарушения могат да доведат до прекъснат и незадоволителен сън и почивка, което може да ви остави уморени и изтощени през деня или дори да доведе до по-сериозни здравословни проблеми с течение на времето.

Хроничното лишаване от сън е свързано с различни здравословни проблеми и ето защо осигуряването на достатъчно качествен сън трябва да бъде приоритет в избора ви на начин на живот, точно както балансираната диета и упражненията.

Хроничната липса на сън и почивка се свързва с хронични заболявания и състояния като сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 3 и дори депресия.

В краткосрочен план това също води до липса на бдителност през деня и повишена сънливост, нарушена памет и липса на мотивация за ежедневни дейности, което дори може да компрометира качеството ви на живот в дългосрочен план.

Липсата на сън също се свързва с по-високи количества на хормона на стреса кортизол , който може да бъде свързан с някои от изброените по-горе негативни странични ефекти от лишаването от сън.

КОЛКО СЪН ИМАМЕ НУЖДА И КАК ДА СПИМ ПО-ДОБРЕ?

След като вече знаем колко е важно да спим добре и как диетата ни може да окаже пряко влияние върху почивката ни, нека да разгледаме колко трябва да спим и някои практически съвети, които да ви помогнат да заспите по-бързо и да се насладите на непрекъсната почивка.

Доклад на Националната фондация за сън изброява следните нужди от сън за 9 различни категории въз основа на възрастта:

 • Възрастни, 65+ години: 7 до 8 часа.
 • От 26 до 64 години: 7 до 9 часа.
 • 18 до 25 години: 7 до 9 часа.
 • Тийнейджъри от 14 до 17 години: 8 до 10 часа.
 • Деца в училищна възраст, от 6 до 13 години: 9 до 11 часа.
 • Деца в предучилищна възраст от 3 до 5 години: 10 до 13 часа.
 • Малки деца от 1 до 2 години: 11 до 14 часа.
 • Бебета от 4 до 11 месеца: 12 до 15 часа.
 • Новородени, 0 до 3 месеца: 14 до 17 часа.

Разбира се, има някои генетични, екологични и поведенчески фактори, които променят индивидуалните нужди от сън на човек, но се препоръчват минимум 7 часа на нощ за подобряване на здравето, казват експерти по съня.

СЪВЕТИ ЗА ПО-ДОБЪР СЪН

Ако имате проблеми със заспиването или заспиването, ето няколко практични съвета за подобряване на нощната ви рутина и съня.

 •   Вземете го сериозно: планирайте достатъчно време за сън и почивка, дори ако сте заети
 •   Придържайте се към график: събуждайте се по едно и също време всеки ден, дори през уикендите
 •   Създайте успокояваща рутина за лягане: включете релаксиращи дейности като четене, йога или гореща вана и оставете екраните поне един час преди да заспите
 •   Опитайте природни средства: лайка, CBD продукти или корен от валериана имат успокояващи свойства и могат да ви помогнат да се отпуснете
 •   Избягвайте: алкохол, кофеин и тежки храни вечер
 •   И накрая: ако се събудите през нощта, избягвайте да гледате часовника, за да не започнете да пресмятате колко време ви остава до ставането и да се стресирате, че сте будни.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Сънят е от решаващо значение за нашето здраве и благополучие и не трябва да се пренебрегва при избора ни на начин на живот. Въпреки че живеем в култура, която възхищава да си зает и стресиран през цялото време, това не е най-добрият избор за вашето тяло в дългосрочен план.

Хроничното лишаване от сън е свързано с редица здравословни състояния, така че не трябва да се приема леко!

Омега-3 мастните киселини все повече се изследват във връзка с качеството и продължителността на съня и някои проучвания вече са установили положителна връзка между двете.

Ако искате да научите повече за нашите висококачествени продукти с омега-3 рибено масло и масло от крил, не се колебайте да разгледате нашия магазин или да прочетете още интересни статии в нашия блог !

Подобни статии