МОЖЕ ЛИ ОМЕГА-3 ДА ВИ ПОМОГНЕ ДА СПИТЕ ПО-ДОБРЕ? 

Здравословен сън и Омега 3

СЪДЪРЖАНИЕ

 • Омега-3 и сън
 • Отрицателни ефекти от лишаването от сън
 • Съвети за по-добър сън
 • Заключение

 Според Американската асоциация по съня, сънят е от съществено значение за нашето оцеляване и критичен за нашето благополучие.

Но истината е, че повечето от нас не получават достатъчно от него и в САЩ над 50 милиона американци страдат от над 80 различни нарушения на съня! 

Докато спим, тялото ни преминава през различни промени, но точната причина, поради която спим, все още не е ясна. Но това, което е сигурно е, че много неща се случват, докато спите и тялото ви се нуждае и използва това време, за да се възстанови физически и психически . Тъканите се възстановяват сами; хормоните се освобождават и мозъкът ви обработва и реорганизира спомените, за да ги запази. 

Но какво ще стане, ако не спим достатъчно? И могат ли хранителни добавки като омега-3 мастни киселини да ни помогнат да спим по-добре?

Това е, което искаме да разберем в тази статия.

КАК ОМЕГА-3 НИ ПОМАГА ДА СПИМ

Омега-3 мастните киселини са хранителни вещества, които приемаме чрез храната, тъй като тялото ни не е в състояние да ги произвежда само. Те са от съществено значение за нашето здраве и благополучие и участват в различни процеси в нашето тяло.

Има няколко различни вида омега-3 мастни киселини, но някои от най-важните се наричат ​​DHA (докозахексаенова киселина) и EPA (ейкозапентаенова киселина) , които се намират най-вече в мазни студеноводни риби като аншоа или сьомга. 

ОМЕГА-3 И СЪН

Правят се все повече изследвания върху съня и как можем да го подобрим. Проучване от Оксфордския университет изследва връзката между някои хранителни добавки и продължителността и качеството на съня при децата в Обединеното кралство.

Те публикуваха своите открития в Journal of Sleep Research и откриха положителен ефект от добавките с омега-3 мастни киселини върху съня за децата в проучвателната група.

Това може да е свързано с факта, че по-ниските съотношения на полиненаситената омега-3 мастна киселина DHA са свързани с по-ниски нива на мелатонин – хормон, който играе важна роля за съня. Следователно по-високите нива на DHA са свързани с възможно подобряване на съня . 

Има и няколко други проучвания, които предполагат, че добавянето на омега-3 мастни киселини може да подобри продължителността и качеството на съня. Учените заключават, че :

„Това проучване на случен принцип предполага, че сънят на децата може да се подобри с добавки с DHA и показва още една полза от по-високите нива на омега-3 в диетата.“ 

ДРУГИ ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО ОТ ОМЕГА-3

Консумирането на достатъчни количества омега-3 мастни киселини може да бъде свързано с много ползи за здравето, като по-ниски нива на триглицериди, може да подобри болките в ставите при пациенти с ревматоиден артрит и благодарение на своите противовъзпалителни свойства, имат много други ползи за здравето за възрастни и деца.

ОТРИЦАТЕЛНИ ЕФЕКТИ ОТ ЛИШАВАНЕТО ОТ СЪН

Според оценки на Американската асоциация по сънна апнея, половината от световното население получава по-малко сън, отколкото би трябвало! И това, въпреки че сънят е в основата на оптималното здраве според експертите.

Има различни нарушения на съня , като най-често срещаните са:  

 •         сънна апнея: спиране на дишането по време на сън
 •         нарколепсия: прекомерна сънливост през деня
 •         безсъние: невъзможност за започване или поддържане на сън
 •         синдром на неспокойните крака: неприятно пълзящо усещане в крака, което затруднява заспиването
Омега 3, сън, стрес

Тези нарушения могат да доведат до прекъснат и незадоволителен сън и почивка, което може да ви остави уморени и изтощени през деня или дори да доведе до по-сериозни здравословни проблеми с течение на времето.

Хроничното лишаване от сън е свързано с различни здравословни проблеми и ето защо осигуряването на достатъчно качествен сън трябва да бъде приоритет в избора ви на начин на живот, точно както балансираната диета и упражненията.

Хроничната липса на сън и почивка се свързва с хронични заболявания и състояния като сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 3 и дори депресия.

В краткосрочен план това също води до липса на бдителност през деня и повишена сънливост, нарушена памет и липса на мотивация за ежедневни дейности, което дори може да компрометира качеството ви на живот в дългосрочен план.

Липсата на сън също се свързва с по-високи количества на хормона на стреса кортизол , който може да бъде свързан с някои от изброените по-горе негативни странични ефекти от лишаването от сън.

КОЛКО СЪН ИМАМЕ НУЖДА И КАК ДА СПИМ ПО-ДОБРЕ?

След като вече знаем колко е важно да спим добре и как диетата ни може да окаже пряко влияние върху почивката ни, нека да разгледаме колко трябва да спим и някои практически съвети, които да ви помогнат да заспите по-бързо и да се насладите на непрекъсната почивка.

Доклад на Националната фондация за сън изброява следните нужди от сън за 9 различни категории въз основа на възрастта:

 • Възрастни, 65+ години: 7 до 8 часа.
 • От 26 до 64 години: 7 до 9 часа.
 • 18 до 25 години: 7 до 9 часа.
 • Тийнейджъри от 14 до 17 години: 8 до 10 часа.
 • Деца в училищна възраст, от 6 до 13 години: 9 до 11 часа.
 • Деца в предучилищна възраст от 3 до 5 години: 10 до 13 часа.
 • Малки деца от 1 до 2 години: 11 до 14 часа.
 • Бебета от 4 до 11 месеца: 12 до 15 часа.
 • Новородени, 0 до 3 месеца: 14 до 17 часа.

Разбира се, има някои генетични, екологични и поведенчески фактори, които променят индивидуалните нужди от сън на човек, но се препоръчват минимум 7 часа на нощ за подобряване на здравето, казват експерти по съня.

СЪВЕТИ ЗА ПО-ДОБЪР СЪН

Ако имате проблеми със заспиването или заспиването, ето няколко практични съвета за подобряване на нощната ви рутина и съня.

 •   Вземете го сериозно: планирайте достатъчно време за сън и почивка, дори ако сте заети
 •   Придържайте се към график: събуждайте се по едно и също време всеки ден, дори през уикендите
 •   Създайте успокояваща рутина за лягане: включете релаксиращи дейности като четене, йога или гореща вана и оставете екраните поне един час преди да заспите
 •   Опитайте природни средства: лайка, CBD продукти или корен от валериана имат успокояващи свойства и могат да ви помогнат да се отпуснете
 •   Избягвайте: алкохол, кофеин и тежки храни вечер
 •   И накрая: ако се събудите през нощта, избягвайте да гледате часовника, за да не започнете да пресмятате колко време ви остава до ставането и да се стресирате, че сте будни.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Сънят е от решаващо значение за нашето здраве и благополучие и не трябва да се пренебрегва при избора ни на начин на живот. Въпреки че живеем в култура, която възхищава да си зает и стресиран през цялото време, това не е най-добрият избор за вашето тяло в дългосрочен план.

Хроничното лишаване от сън е свързано с редица здравословни състояния, така че не трябва да се приема леко!

Омега-3 мастните киселини все повече се изследват във връзка с качеството и продължителността на съня и някои проучвания вече са установили положителна връзка между двете.

Ако искате да научите повече за нашите висококачествени продукти с омега-3 рибено масло и масло от крил, не се колебайте да разгледате нашия магазин или да прочетете още интересни статии в нашия блог !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Други публикации

Крил, ползи за здравето

ЗДРАВНИТЕ АСПЕКТИ НА ЧИСТОТО МАСЛО ОТ КРИЛЗДРАВНИТЕ АСПЕКТИ НА ЧИСТОТО МАСЛО ОТ КРИЛ

АНТИОКСИДАНТИТЕ СА СЪЕДИНЕНИЯ, КОИТО СЕ ОТКРИВАТ В ХРАНИТЕ И СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ В ТЯЛОТО, КАТО ТЕ ПРЕДОТВРАТЯВАТ ИЛИ ЗАБАВЯТ УВРЕЖДАНЕТО НА НАШИТЕ КЛЕТКИ Антиоксидантите са водоразтворими или мастноразтворими. Известно е, че най-силната

Норвежки Крил

АСТАКСАНТИН ОТ МАСЛОТО ОТ ЧЕРВЕН КРИЛАСТАКСАНТИН ОТ МАСЛОТО ОТ ЧЕРВЕН КРИЛ

ВЪВЕДЕНИЕ Астаксантинът набира популярност като чудотворен продукт. Причината за това е, че астаксантинът е мощен естествен антиоксидант, който насърчава здравето по много различни начини. Има мнение, че една от причините азиатските жени

КОЯ ОМЕГА-3 Е ПО-ДОБРА, ОТГЛЕЖДАНА ВЪВ ФЕРМА СЬОМГА ИЛИ ДИВА СЬОМГА?

КОЯ ОМЕГА-3 Е ПО-ДОБРА, ОТ ОТГЛЕЖДАНА ВЪВ ФЕРМА СЬОМГА ИЛИ ДИВА СЬОМГА?КОЯ ОМЕГА-3 Е ПО-ДОБРА, ОТ ОТГЛЕЖДАНА ВЪВ ФЕРМА СЬОМГА ИЛИ ДИВА СЬОМГА?

Омега-3 са мазнини. Но добрият вид! Те са ненаситени мазнини, които са жизненоважни за нашето здраве и благополучие, но които не можем да произведем сами. Това ги прави така наречените

Няма продукти в количката
0
Call Now Button

Съдържа:

Ейкозапентаенова (EPA) киселина - 330mg

Докозахексаенова (DHA) киселина - 220mg

Други Омега 3 мастни киселини - 100mg

Общо Омега 3 мастни киселини - 650mg

Една мека капсула (Swisscaps) - 500mg

Енергийна стойност - 38kj/9kcal, Протеин - 0g, Общо мазнини - 0.9g, Транс мазнини - 0.01g, Въглехидрати - 0g, Захари - 0g, Натрий - 0g