EPA DHA

СЪДЪРЖАНИЕ

 • Разлики между Омега-3 и Крил
 • Какво е масло от крил?
 • Какво представляват антиоксидантите?
 • Защо маслото от крил е толкова скъпо
 • Заключение

Научете всичко за това защо добавките с омега-3 са страхотни за вашето здраве и благополучие. Всички подробности за това как правим нашето масло от крил (и защо е скъпо, но си струва парите!!)

Ще започнем с обяснение на разликите между омега-3 и маслото от крил. След това ще продължим със супер силата на маслото от крил: антиоксидантът астаксантин. Ще завършим с по-внимателен поглед към нашия 12-стъпков процес на рафиниране тук, в Омега 3 в Норвегия.

Да тръгваме!

КАКВИ СА РАЗЛИКИТЕ МЕЖДУ ОМЕГА-3 И КРИЛ

Навлизането в храненето и хранителните добавки е завладяваща тема. В началото може да е малко поразително да чуете всички тези различни думи и съставки, така че искаме да улесним нещата за вас.

КАКВО Е ОМЕГА-3

Омега-3 мастните киселини са специфичен вид есенциални мастни киселини, което означава, че тялото ни не е в състояние да ги произвежда само. Трябва да ги приемаме чрез храна или добавки.

Има няколко вида омега-3 мастни киселини, като най-важните от тях са EPA, DHA и ALA. Когато говорим за морски базирани омега-3 мастни киселини, както правим в тази статия, EPA и DHA са основните играчи.

Тези мазнини играят важна роля в нашите тела и са част от мембраните на нашите клетки. Това са едни от основните градивни елементи на нашето тяло и следователно влияят на почти всичко, което правим.

КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ОТ ОМЕГА-3?

EPA и DHA имат много ползи за нашето сърце, тяло и ум. Те са буквално полезни за здравето на сърцето, цялостната форма и имат положителен ефект върху психичното ни здраве. Повлияват на развитието на нашия мозък още преди да сме родени .

Нека разгледаме тези три точки една по една.

1. СЪРЦЕ

Омега-3 мастните киселини се свързват с положително въздействие върху здравето на сърцето ни от известно време. Има доказателства , че може да подпомогне сърцето ви да бие с постоянна скорост, може да помогне срещу натрупването на плака, която може да доведе до сгъстяване на нашите артерии, което от своя страна може да увеличи риска от неправилен сърдечен ритъм и други сърдечно-съдови заболявания.

EPA и DHA също се свързват с по-ниско кръвно налягане, което може да се дължи на техните противовъзпалителни свойства, за които ще говорим по-подробно по-долу. Това може да има положително влияние върху здравето на сърцето ни и вероятно да намали риска от сърдечно-съдови заболявания и дори да повлияе на нивата на холестерола в кръвта.

2. ТЯЛО

Омега-3 мастните киселини могат да бъдат полезни за цялото ни тяло, защото биха могли да укрепят имунната ни система и да я подкрепят в защитата на тялото ни срещу бактерии и вируси. Това е много сложен процес, но изследванията показват, че EPA и DHA могат да помогнат на тялото ни да предотврати хронично възпаление. Докато възпаленията са естествена и здравословна реакция на нашата имунна система срещу нахлуващ патоген, тези възпаления могат да причинят увреждане на телата ни, когато не бъдат „изключени“ правилно.

EPA и DHA също могат да играят важна роля в мускулната регенерация след тренировка, което е само една от многото причини , поради които професионалните спортисти и олимпийците включват омега-3 добавки в диетата си.

3. УМ

Още преди да сме родени, омега-3 мастната киселина DHA е важна за правилното развитие на нашия мозък. Изследванията показват, че DHA е една от основните мазнини в мозъка ни и също така е твърде пропорционално представена в ретината на очите ни, така че влияе силно върху развитието на зрителната и неврологичната система в утробата. Поради това се препоръчва достатъчен прием на омега-3 за бременни и кърмещи жени , но DHA продължава да бъде важен за нашия мозък през целия живот.

Може да се каже, че омега-3 мастните киселини имат положително въздействие върху почти всички части на нашето тяло. EPA и DHA имат силни противовъзпалителни свойства, които влияят на различни процеси в нашия метаболизъм.

КАКВО Е МАСЛО ОТ КРИЛ?

Маслото от крил е омега-3 добавка, подобна на рибеното масло, но е направена от крил , малко ракообразно, живеещо в океаните по света.

Съдържа от мощния антиоксидант астаксантин до омега-3 мастните киселини EPA и DHA и следователно има някои допълнителни ползи за здравето в сравнение с добавките с рибено масло.

ПОЛЗИТЕ ОТ АСТАКСАНТИН

Астаксантинът е специалната съставка, която придава на маслото от крил червения цвят . Той е силно противовъзпалително и антиоксидантно средство, което може да има положително въздействие върху цялото ни тяло.

По-долу ще обясним какво представляват антиоксидантите по-подробно и ще ви кажем защо са толкова важни за цялостното ни здраве и благополучие.

МАСЛО ОТ КРИЛ.КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ АНТИОКСИДАНТИТЕ?

Антиоксидантите са вещества, които се борят с окисляването в телата ни и могат да ни помогнат да се предпазим от така наречения оксидативен стрес, причинен от свободните радикали.

Това са много технически термини, така че нека обясним.

ТОВА ОЗНАЧАВА ОКИСЛЯВАНЕ, СВОБОДНИ РАДИКАЛИ И АНТИОКСИДАНТИ

Окислението е нормална функция на човешкото тяло на нивото на нашите клетки, където като страничен продукт се създават високо реактивни молекули.  Тези много реактивни молекули „искат“ да взаимодействат с всичко, с което влизат в контакт, което може да доведе до нежелани последствия. Тези „свободни радикали“ са много нестабилни и са отпадъчна субстанция, която естествено се среща в нашето тяло. Обикновено тялото ни може да се отърве от тях само, но когато излезем от равновесие и тялото ни не е в състояние да ги преработи навреме, възниква „оксидативен стрес“.

Това може да навреди на телесните функции и клетките в нашето тяло и е свързано с няколко заболявания и състояния като сърдечни заболявания, рак и други.

Тук антиоксидантите влизат в действие. Те помагат на тялото ни да неутрализира тези свободни радикали и може да подобрят цялостното ни здраве.

ЗАЩО МАСЛОТО ОТ КРИЛ Е ТОЛКОВА СКЪПО?

Маслото от крил може да бъде по-скъпо поради по-трудоемките процедури за прибиране на реколтата и етапите на обработка. Съдържа много важни и висококачествени вещества като астаксантин или холин, които са полезни за нашето тяло, когато маслото от крил е обработено правилно.

Тук, в Омега 3 на Норвегия, ние използваме само най-качествения крил, който се добива от чистите води на Южния океан около Антарктида.

Нашето масло от крил преминава през общо 12 точки на рафиниране, за да гарантира най-добрия възможен продукт. Ето по-подробно описание на тези стъпки.

 • След получаване на крил, той се съхранява при -18 градуса, докато се извърши следващата стъпка: екстракция с етанол.
 • След това обезмасленият антарктически червен крил и етанол-маслен разтвор се разделят.
 • Разтворът се филтрира, за да се отстранят всички частици и ако е необходимо, pH корекции се извършват и по време на този етап.
 • Следващата стъпка е фазата на пречистване, последвана от концентриране на етанол-масло чрез изпаряване на етанола под вакуум.
 • Тази концентрация служи за достигане на по-висока концентрация на фосфолипиди в крайния продукт. Това се случва чрез множество стъпки на изпаряване.
 • След това продуктът преминава през тестове и може да бъде коригиран, за да отговаря на спецификациите за контрол на качеството.
 • След това маслото от крил се филтрира отново и се пълни в стоманени варели от 200 кг и се съхранява при -25 градуса.
 • Всяка партида се анализира и тества за съответствие със спецификациите на продукта.
 • Последната стъпка е капсулирането, което се извършва със Swiss Caps “TM” от Aenova от Швейцария, където маслото се напълва в капсули от 500 mg с ванилия с най-високо качество.

Качеството е много важно за нас и ние гарантираме, че наблюдаваме целия производствен процес и осигуряваме възможно най-висок стандарт. Ние също така се грижим много за океаните, където ловим риба и работим заедно с Marine Stewardship Council (MSC) и непрекъснато работим за подобряване на нашите бизнес практики към по-голяма устойчивост .

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

В тази статия искахме да хвърлим светлина върху разликите между маслото от крил и омега-3 и техните ползи за здравето. Обяснихме също защо маслото от крил има толкова много ползи за здравето и защо може да бъде идеалната добавка, за да поддържате тялото си във форма и здраво през по-студените сезони на годината.

Ползите от маслото от крил

 • Съдържа антиоксиданта астаксантин
 • Съдържа омега-3, които са противовъзпалителни
 • Полезен е за сърцето, тялото и ума

Ако искате да научите повече за омега-3 и храненето, разгледайте нашия блог или се отправете към магазина, за да разгледате нашето голямо разнообразие от продукти от крил и рибено масло.

Подобни статии