Индекс Омега-3

СЪДЪРЖАНИЕ

 • Омега-3 факти
 • Какво представлява индексът Омега-3
 • Какво ви казват вашите резултати от Омега-3
 • Заключение

Има много различни начини за измерване на вашето здраве и днес ще разгледаме индекса на омега-3 и защо той е важен показател за цялостното ви здраве и благополучие. 

Омега-3 мастните киселини са открити за първи път през 1929 г.  и оттогава изследователите се интересуват все повече от тези специални видове основни мазнини, които имат много ползи за здравето на нашия ум и тяло. 

ОМЕГА-3 МАСТНИ КИСЕЛИНИ 101

Омега-3 мастните киселини са полиненаситени мастни киселини , които 

 • представляват съществена част от нашите клетъчни мембрани, особено от невроните в мозъка
 • участват в процеса на енергийна трансформация
 • регулират информационния поток между клетките
 • са прекурсори на “хормонални” молекули, които могат да регулират имунитета и възпалението, наред с други

Има три основни типа омега-3 мастни киселини: алфа-линоленова киселина (ALA), ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA) . 

ALA се съдържа главно в растителни масла като ленено семе, рапично масло, соеви продукти или специален вид водорасли. EPA и DHA обаче се намират в морски източници като риба или други морски дарове. Всички те са омега-3, но някои идват от растителни, а други от морски източници. 

Тъй като нашето тяло не може само да произвежда тези мастни киселини, те се наричат ​​”есенциални” мастни киселини. Докато нашето тяло може да генерира EPA и DHA в много ниски проценти от ALA, но този процес не е много ефективен . 

Затова често се счита за по-ефикасно да се приемат EPA и DHA като хранителни добавки като рибено масло или масло от крил. 

Ползите за здравето от омега-3 мастните киселини са много разнообразни и варират от подобряване на нивата на мазнини в кръвта до подобряване на имунитета и дори се смята, че оказват влияние върху вашия ум и психично здраве. 

КАКЪВ Е ИНДЕКСЪТ НА ОМЕГА-3

Сега към основната тема на тази статия: индексът на омега-3 и какво измерва! 

Омега-3 индексът е 2 различни неща

 • кръвен тест 
 • процентът на EPA и DHA във вашите червени кръвни клетки

Тези две разбира се са свързани и д-р Уилям Харис, международно известен експерт по омега-3 мастни киселини и сърдечно-съдово здраве , е участвал силно в разработването на теста и изследването около неговите резултати.

КАКВО ИЗМЕРВА ИНДЕКСЪТ НА ОМЕГА-3

Той измерва процента на EPA и DHA в червените кръвни клетки на човек. Това се прави чрез преброяване на общото количество мастни киселини в кръвните клетки, след което се изолира количеството EPA и DHA сред тях и се изчислява процентът. 

Този процент е мощен индикатор за дългосрочния прием на омега-3 от човека, тъй като количеството EPA и DHA в червените кръвни клетки отразява тяхното количество в останалите тъкани и органи на тялото. 

Следователно индексът отразява общите тъканни нива на EPA и DHA и общото здравословно състояние на човека. 

КАКВО НИ КАЗВА ИНДЕКСЪТ O3 ЗА НАШЕТО ЗДРАВЕ

Омега- 3 индексът е рисков фактор за сърдечни заболявания и сърдечно-съдово здраве . Следователно тестът може да се използва за оценка на вашия статус на омега-3 и да се направят заключения за цялостното ви здраве. 

КАКВО Е „РИСКОВ ФАКТОР“

Това описва състояния или навици, които правят човек по-вероятно да развие заболяване, което може да увеличи шансовете съществуващото заболяване да се влоши. Но тези рискови фактори могат да бъдат модифицирани, така че да можете да забавите или дори да спрете развитието на болестта. В случая с омега-3 индекса ще се съсредоточим основно върху сърдечно-съдовите заболявания, тъй като за това най-често се предписват добавки с омега-3. 

Според Националния институт по сърцето, белите дробове и кръвта следните се считат за рискови фактори за сърдечни заболявания:

 • високо кръвно налягане
 • висок холестерол в кръвта
 • диабет и преддиабет
 • пушене
 • да бъдеш с наднормено тегло
 • да бъдеш физически неактивен
 • фамилна анамнеза за ранно сърдечно заболяване
 • анамнеза за прееклампсия по време на бременност
 • нездравословно умират
 • възраст (55 или повече за жени)

Хипотезата на д-р Бил Харис е: че омега-3 индексът трябва да се добави като рисков фактор за сърдечни заболявания, ако е под определен праг. 

РИСКОВИТЕ ЗОНИ

Ето рисковите зони за омега-3 индекса:

 • 4% или по-малко е висок риск
 • 4-8% е среден риск
 • 8% или повече е нисък риск

Това е така, защото ниският индекс на омега-3 показва ниски нива на EPA и DHA в органите и тъканите като цяло, които са свързани с повишен риск от коронарна болест на сърцето . 

Въпреки това нивата на индекса на омега-3 от 8 до 12% са свързани с по-добри здравни резултати за общо здраве, както и за здравето на сърцето, мозъка, очите и ставите. 

Но разглеждайки проучване, направено на глобално ниво през 2016 г., сравняващо индексите на омега-3, изследователите установиха, че по-голямата част от световното население има индекс на омега-3 доста под 8%. 

Има няколко хипотези защо това може да е така, но основната е свързана с диетата: 

Хората, които ядат западна диета с ниско съдържание на риба, показват по-нисък индекс на омега-3. Тези, които ядат риба поне три пъти седмично или приемат редовно добавки с омега-3, обикновено показват по-висок индекс на омега-3 . 

Следователно вашият изходен индекс на омега-3 може също да се използва за оценка на това колко омега-3 трябва да приемате, за да подобрите цялостното си здраве.

Докато повечето хора се нуждаят от 1000 mg до 2000 mg комбинирани EPA и DHA на ден, това може да варира значително в зависимост от различни индивидуални фактори, така че първо трябва да се консултирате с вашия медицински специалист. Ако имате нужда от още практични съвети за това как кога и колко омега-3 да приемате, ние ще ги покрием с тази публикация в блога.  

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Индексът на омега-3 измерва процента на омега-3 мастните киселини EPA и DHA във вашите червени кръвни клетки , които са индикация за общите ви нива на EPA и DHA в тялото. 

Това е важно, защото медицинските специалисти могат да използват тази информация, за да управляват риска от сърдечни заболявания при своите пациенти. По-високите концентрации на EPA и DHA са свързани с по-малко възпаления и следователно с цялостно по-здраво тяло. 

Управлението на сърдечно-съдовите заболявания е важно не само на индивидуално ниво, но и голям проблем за общественото здраве: 

В своята Бяла книга за маслото от крил и индекса на омега-3 , Superba Krill заявява, че подобряването на сърдечно-съдовото здраве на европейците може да спести общо 12,9 милиарда евро (изчислено между 2016 – 2020 г., за да се избегнат общите разходи, приписвани на ССЗ в ЕС)

Ако искате да научите повече за добавките с омега-3, масло от крил или рибено масло, разгледайте нашия блог или разгледайте нашия избор от висококачествени продукти в магазина . 

Подобни статии