Ашваганда и мака
Ашваганда и мака
Какви са те и какви са техните ефекти?

Ашваганда и мака

Може би за първи път четете тези две думи и в тази статия ще ви разкажем какви полезни ефекти имат тези две растения. Ашваганда и мака са две традиционни билки, които са били използвани от векове от хора в различни части на света заради техните лечебни свойства и положителен ефект върху тялото и ума. И двете билки са известни със своите адаптогенни свойства, които помагат на тялото да се адаптира към стреса и подобрява цялостната жизненост.

Ашваганда

Ашваганда (Withania somnifera), понякога наричана “индийски женшен”, произхожда от Близкия изток и Индийския субконтинент. Тази билка е известна със своите адаптогенни свойства, които помагат на тялото да се справи със стреса и подобрява имунната система. Ашваганда също може да помогне при безсъние и да подобри общото психическо спокойствие. Често се използва за насърчаване на жизненост и енергия. Ашваганда често се продава под формата на прах или екстракт и може да се добавя към напитки, ястия и добавки.

Използва се основно за:

– безпокойство,
– безсъние,
– умора
– депресия,
– подобряване на физическата работоспособност,
– намаляване на нивото на холестерола,
– подобряване на паметта,
– болест на Алцхаймер.

Как да го направим?

Можете да приемате самия прах с вода и в идеалния случай с храна. Препоръчителната дневна доза е 400 до 500 mg на ден. Можете да закупите Ashwagandha не само на прах, но и на таблетки. Можете да го намерите и в продуктите SimplyMix . Те  са хранително балансирани  и ще заменят цялото ви пълно хранене. 

Съвет! Тази билка не е подходяща за бременни и кърмачки. Хората с автоимунни заболявания също не трябва да го използват.

Мака

Мака (Lepidium meyenii) идва от перуанските Анди и е известна със своите хранителни свойства. Тази суперхрана е богата на витамини, минерали и аминокиселини. Известно е, че маката стимулира енергията и жизнеността, подобрява либидото и помага за хормоналния баланс.

Мака често се предлага под формата на прах, който лесно може да се добави към смутита, кисело мляко или други храни. Той е популярен сред спортисти и активни хора поради способността си да повишава издръжливостта и енергията.

2_1

Използва се за:

– подобряване на сексуалната активност при мъжете,
– хормонални проблеми при жените,
– плодовитост,
– менопауза,
– подкрепа на паметта,
– издръжливост, например при спортисти.

Коренът от мака е източник на витамини B1, B2, B6, C и E. Освен това съдържа аминокиселини, микроелементи и минерали като калций, желязо, цинк, калий, йод и магнезий. Прилича на цвекло и има няколко разновидности. Червено, черно, жълто и лилаво. Но всеки има малко по-различни характеристики. Можете да получите Mac или под формата на прах, таблетки или в продукти SimplyMix .

Съвет! Мака не е подходяща за деца, кърмачки и бременни жени. Не служи като заместител на разнообразното хранене.

И двете билки имат свои уникални ефекти и могат да бъдат ценни компоненти на здравословния начин на живот. Много хора намират подкрепа в тези растения, когато се опитват да повишат енергийните си нива, да управляват стреса и да постигнат по-добро психическо и физическо здраве. Това беше и причината да включим тези суперхрани в състава на нашите продукти. Погледнете нашите продукти

Подобни статии